Care sunt cele mai frecvente afectiuni ORL intalnite in sezonul rece?

Sezonul rece vine la pachet cu o serie de riscuri pentru sanatate. Printre riscuri se numara si cel de dezvoltare a afectiunilor ORL.

Motivul pentru care aceste afectiuni sunt mult mai intalnite in sezonul rece este faptul ca fosele nazale devin mult mai uscate si ajung sa fie o veritabila poarta de intrare pentru microbi (virusuri, bacterii si alergeni).

Iata cele mai intalnite afectiuni ORL din sezonul rece

Persoanele care ajung intr-o clinica ORL in Bucuresti o fac, cel mai adesea, din cauza urmatoarelor afectiuni:

1.    Racelile obisnuite. Sunt infectii virale acute, la nivelul cailor respiratorii superioare. De regula se manifesta prin obstructie nazala, stranut, tuse seaca, scaderea apetitului, iritabilitate sau tulburari de somn. O astfel de afectiune poate dura pana la 14 zile, iar tusea poate persista chiar si dupa ce infectia a trecut, pentru o perioada de pana la 3 saptamani. Pentru a preveni aparitia racelilor este importanta spalarea mainilor si folosirea unor solutii antiseptice tegumentare. De asemenea, este bine sa se evite contactul cu persoanele racite.
2.    Rinitele. Sunt probleme cauzate tot de virusuri (rinovirusuri, adenovirusuri si mixovirusuri) care se manifesta prin alterarea starii generale de sanatate, prin obstructie nazala, diminuarea sensibilitatii la miros, febra si stranut. In general, rinita se trateaza simptomatic prin folosirea unor decongestionante nazale, prin consumul de vitamine si prin antiinflamatoare. O astfel de problema dureaza aproximativ 7-8 zile.
3.    Sinuzita. Este o inflamatie a mucoasei ce se regaseste in sinusurile paranazale. Tot virusurile sau bacteriile sunt responsabile pentru aparitia acestei afectiuni, iar simptomele sunt numeroase: durere la nivelul regiunii nazo-orbito-frontale, cefalee, nas infundat, febra sau rinoree mucopurulenta. Tratarea sinuzitei se face simptomativ, fie prin aerosoli, mucolitce sau decongestionante nazale, fie prin medicamente mai puternice sau chiar tratament chirurgical. Daca nu este tratata, sinuzita poate duce la aparitia unor probleme mult mai grave la nivel ocular sau endocranian.
4.    Otitele. Apar, in general, la copii mici si se manifesta printr-o senzatie de plenitudine auriculara, autofonie sau hipoacuzie. In general, otitele apar in urma unor infectii bacteriene sau virale de la nivelul rinosinual.
5.    Adenoidita acuta. Este o afectiune care apare tot in randul celor mici, involuand pe masura ce se ajunge la pubertate. Se manifesta prin inflamarea amigdalei faringiene, care duce la febra, rinoree mucopurolenta si obstructie nazala. Daca apare in mai mult de 4 episoade in decurs de 6 luni, aceasta afectiune necesita tratament chirurgical. In caz contrar, sunt suficiente antiinflamatoriile, antitermicele sau mucoliticele.

Din fericire, toate aceste probleme medicale pot fi prevenite printr-un consum mare de lichide imediat ce incepe sezonul rece, printr-o alimentatie sanatoasa (fructe, legume, supe, etc) si prin evitarea consumului de alcool si tutun. De asemenea, o igiena cat mai stricta, evitarea expunerii prelungite la frig si evitarea stresului pot ajuta la prevenirea oricarei afectiuni ORL.