Când vor fi mutate statuile din faţa Primăriei Balş. Răspuns tranşant al primarului Cătălin Rotea

Primarul oraşului Balş, Cătălin Rotea, a declarat că „celebrele” statui din faţa sediului Primăriei nu vor fi încă relocate, din motive financiare.

Rotea a declarat că există un amplu proiect de reabilitare a centrului oraşului, care vizează şi zona sediului Primăriei. Abia atunci când acest proiect va demara, vor fi relocate şi statuile.

„Este o temă de can-can curentă: ce facem cu statuile? Pentru reabilitatea totală a platoului de la Casa Tineretului, a parcului de lângă Primărie, a zonei de fântâni din spatele acestui parc şi zona din faţa Primăriei, din creditul pe care îl accesăm, sper să începem lucrările în toamna acestui an. Vreau să fie o esplanadă, un platou al Casei Tineretului cu totul nou şi total deosebit de ceea ce mi se pare acum parţial un kitsch, inclusiv cu acele fântâni arteziene semi-funcţionale. Este punctul meu de vedere, nu sunt nici arhitect, nici designer. Ca urmare a acestui proiect, vom muta şi acele statui pe o alee din Parcul Central”, a declarat Cătălin Rotea.

Edilul a adăugat că bugetul oraşului nu permite alocarea unei sume pentru o operaţiune „estetică”, altele fiind nevoi stringente.

„Nici mie nu-mi place cum arată acolo. Oraşul Balş are un buget prea mic şi e prea sărac să-şi permită cheltuirea unor bani pentru mutarea unor statui, în condiţiile în care avem oameni fără apă, fără gaze, fără canal şi aşa mai departe. Sunt multe alte cerinţe. Dacă am putea să le facem pe toate, le-am face”, a conchis Rotea.

Cele 15 busturi sunt croite dintr-o răşină specială care imită bronzul. Ansamblul statuar este aşezat în faţa primăriei Balş, partea stângă în sensul de mers spre Craiova. În mijlocul grupului, este amplasată o fântână arteziană.

În afară de Petru cel Tânăr şi de Mihail Drumeş, restul de 13 statui înfăţişează personalităţi locale din perioada interbelică, oameni de care mulţi dintre bălşeni nu au auzit. În ordinea în care au fost amplasate, personalităţile de pe statui sunt: Petru cel Tânăr, Petre D. Roşca, Ion Ţurlui, Gheorghe Vasilescu, Aurelian Florescu, Paul Ionescu Pastion, Ana Dinculescu, Nicolae Mihăescu, Mihail Drumeş, Nicolae Petrulian, Petre Pandrea, Paul Tomescu, Marin Truşcă, Nicolae Teică şi Ioan Ion Diaconu.

Potrivit informaţiilor făcute publice de Primăria Balş, 800 de euro a costat fiecare bust, primăria suportând doar costurile pentru statuile propriu-zise. Soclurile pe care acestea au fost aşezate fac parte dintr-un proiect cu fonduri europene, în valoare de 20 milioane lei, prin care a fost reabilitată zona centrală a oraşului şi infrastructura din această zonă.

Principalul susţinător al ansamblului statuar din Balş este Mădălin Teodosescu, fostul primar al localităţii.