Cadastrarea sistematică a dus la creşterea rezervelor de teren ale primăriilor din Olt

Implementarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară a dus la creşterea rezervei de teren a primăriilor din judeţul Olt, datorită măsurătorilor exacte.

Prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, a declarat, marţi, în cadrul unei şedinţe desfăşurate la Prefectură, că este un lucru pozitiv faptul că rezerva de teren creşte pentru că mai sunt oameni care trebuie puşi în posesie.

„Vreau să vă spun că aceste măsurători au un efect bun, în sensul că sunt exacte şi la fiecare localitate rezerva de teren identificată creşte. Pentru că înainte, măsurătorile se făceau altfel, iar acum sunt extrem de exacte. Rezerva creşte şi acest lucru ne bucură pentru că mai sunt cetăţeni care trebuie să fie puşi în posesie”, a declarat Neacşu.

Prezent la aceeaşi şedinţă, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt, Gigel Chiriţă, a explicat că datorită preciziei aplicaţiilor folosite pentru măsurători a dispărut noţiunea de suprapunere a terenurilor.

„În cadrul înregistrării sistematice nu există această noţiune (suprapunere teren – n.red.). Una este când cineva se duce şi-şi măsoară într-o tarla, într-un cvartal, un teren doar al lui, îşi indică el limitele celui care îi execută măsurătorile, şi altceva este în momentul în care măsori întreaga tarla. Acea noţiune de suprapunere nu mai poate exista. Primul filtru pe care îl fac aplicaţiile cu care verificăm aceste lucrări sunt legate de topologia poligoanelor. Sunt softuri specializate care asta verifică, să nu existe surpapuneri între puncte. Această rezervă de teren a localităţilor a crescut şi din precizia măsurătorilor, dar cred că cel mai mult este datorită identificării proprietarilor”, a arătat Chiriţă.