Cultură

2021-09-01, 15:26:17

Brăţara dacică, descoperită la Optaşi-Măgura, intră în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt. Podoaba din aur, prezentată în cadrul unei expoziţii

Muzeul Judeţean Olt a reintrat în posesia brăţirii dacice, descoperite, în 2017, la Optaşi-Măgura. Podoaba din aur va putea fi admirată, începând cu 8 septembrie, în cadrul unei expoziţii.

De la descoperire, brăţara a fost în custodia Muzeului Național de Istorie a României - București pentru expertizare și evaluare.

„Brățara dacică de aur de la Optaşi-Măgura are o valoare istorică deosebită, prin faptul că este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați (cu o greutate totală de 107.98 g) şi pentru că poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista şi deceniile imediat următoare”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Olt, George Smarandache.

Începând cu data de 8 septembrie 2021, ora 12:00, excepționala descoperire de la Optași-Măgura va putea fi văzută la Muzeul Județean Olt, în cadrul unei expoziții dedicate acestei podoabe dacice unice.

Obiectul ar fi aparţinut unui reprezentant de elită din acea perioadă.

„Materialul din care a fost lucrată brăţara este un aliaj de aur, foarte probabil, natural, el este alcătuit, în proporţie de 86%, din aur, un procent cupru şi restul argint. Este o structură tipică pentru aurul nativ nerafinat. (...) Suprafaţa este şlefuită, ceea ce o deosebeşte de brăţările din complexele de la Sarmisegetuza şi pare să aibă şi urme de utilizare. (...) O asemenea apariţie trebuie interpretată ca semn al unei stratificări sociale, politice şi religioase importante, un reprezentant de marcă al elitei dacice a trăit în zonă şi a fost posesorul acestei piese pe care nu ştim dacă a depus-o ca ofrandă, în sol, sau a fost pierdută, ascunsă într-un context politico-militar critic”, a declarat, după expertizare, directorul Muzeul Naţional de Istoriea României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, citat de Mediafax.

În noiembrie 2017, poliţiştii din Optaşi au ridicat brăţara de la un tânăr din localitate, în vârstă de 27 de ani, care nu a anunţat autorităţile despre descoperirea făcută.

Comentarii

Redacţia

2021-09-01 15:26:17

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...