Sănătate

2018-03-07, 16:20:56

Biologii olteni, protest spontan. Sanitas se pregăteşte de grevă

Timp de două ore, biologii din cadrul spitalelor din judeţ au întrerupt activitatea, nemulţumiţi de salariile pe care le primesc de la 1 martie. Şefa Sanitas Olt spune că Ministerul Sănătăţii face discriminări, crescând salariile doar pentru asistenţi şi medici, deşi şi alte categorii de personal sunt asimilate cadrelor medicale.

Roxana Dumitrescu, şefa Sanitas Olt, spune că în aceeaşi situaţie cu biologii se regăsesc şi alte categorii de personal medical, farmaciştii, psihologii, kinetoterapeuţii sau surorile medicale.

„A fost o acţiune la nivel naţional, nu doar în spitalele din judeţ. Principala nemulţumire este legată de faptul că acele creşteri de la 1 martie se adresează doar asistenţilor şi medicilor. Biologii au studii superioare, au parafă, au cod de parafă, ei sunt asimilaţi, prin ordin de ministru, personalului medical, ei fac analizele boolnavilor din spital, fac gărzi la fel ca şi medicii de laborator, şi cu toate acestea ei nu primesc grila din 2022, aşa cum primesc asistenţii şi medicii. Nu este singura categorie în această situaţie, nici farmaciştii, nici kinetoterapeuţii, nici psihologii nu primesc. Mai mult de atât, nu primesc nici surorile medicale, atâta timp cât în lege scrie asistenţi medicali şi medici”, a declarat Roxana Dumitrescu.

Federaţia Sanitas va merge mai departe cu acţiunile de protest, pregătindu-se pentru o grevă generală. 

„Luni, la nivel de Federaţie, avem un consiliu naţional. Cu siguranţă vom începe acţiunile de protest pentru că Sanitasul nu s-a înţeles cu Ministerul Sănătăţii pe regulamentul de sporuri. Vom ieşi în stradă, vom începe acţiunile legale premergătoare unei greve, adică pichetări ale ministerelor, miting şi în acelaşi timp vom strânge semnături pentru intrarea în grevă. Regulamnetul de sporuri vine şi egalizează salariile, acele creşteri fabuloase nu se vor regăsi. Din cauză că nu mai sunt acordate sporurile pentru condiţii de risc, condiţii vătămătoare sau periculoase, aceşti oameni vor ajunge să ia, ca şi venituri, la fel ca în februarie. Salariile cresc, dar veniturile sunt la fel”, a adăugat Roxana Dumitrescu.

Din fericire, activitatea laboratoarelor din spitale nu a fost afectată.

Cătălin Pătru, directorul meical al celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, Spitalul de Urgenţă Slatina, spune că nu s-a pus în niciun moment problema blocării laboratoului.

„Chiar dacă au protestat, prin lege au obligativitatea asigurării unei treimi din programul de lucru. Mai mult decât atât, în cadrul laboratorului, pe lângă biologi, sunt medici, chimişti, asistenţi. Nu s-a pus problema de afectare a activităţii în laborator”, a declarat Cătălin Pătru. 

Comentarii

Redacţia

2018-03-07 16:20:56

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...