Bilanţ îngrijorător pentru pesta porcină africană: 12 focare şi două suspiciuni, în judeţ. Ultimele gospodării afectate sunt la Dăneasa, Sprâncenata şi Gostavăţu

Pesta porcină africană se extinde în judeţ. Cei de la DSVSA Olt au confirmat 12 focare, ultimele descoperite fiind la Dăneasa, Sprâncenata şi Gostavăţu. Totodată, sunt două suspiciuni la Stoeneşti. Autorităţile au ucis până acum sute de porci, însă virusul nu poate fi stăvilit.

Trei noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate la Dăneasa, Sprâncenata şi Gostavăţu. În toate cele trei localităţi au murit opt porci din cauza virusului, iar autorităţile au luat măsura de ecarisaj şi dezinfecţie în toate gospodăriile afectate.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul Venera Popa, a precizat că se aşteaptă şi confirmarea pentru suspiciunile de la Stoeneşti.

„Gospodăriile afectate din cele trei comune au fost plasate sub supraveghere şi au fost luate măsuri de restricţie privind circulaţia porcilor şi a animalelor. Se aplică dezinfectant la intrarea în gospodării şi în adăposturi şi au fost plasate dezinfectoare rutiere. Avem alte două suspiciuni la Stoeneşti, am trimis probele la Institutul Bucureşti pentru a fi confirmate. Animalele din Stoeneşti sunt în viaţă, dar prezintă semne de boală”, a spus medicul Venera Popa.

Autorităţile nu au definitivat ancheta epidemiologică, dar au mai multe variante.

„Anchetele epidemiologice sunt în curs. Avem o serie de variante, precum: circulaţia utilajelor agricole, a persoanelor, gospodăriile sunt în apropierea fondurilor de vânătoare. Nu ştim exact cum au fost contaminate animalele, dar o să stabilim”,
a adăugat Venera Popa.

În prezent, sunt şapte focare de pestă porcină africană la Cilieni, unde au fost omorâte până acum 489 de suine, din 126 de exploataţii. Acţiunea de ucidere a porcilor din această localitate este în plină derulare.

Alte două focare sunt în extravilanul comunei Ianca, unde au fost ucise 59 de capete. Autorităţile au stabilit că la Ianca sursa de contaminare a porcilor a venit de la mistreţi.

În afara celor nouă focare de la Cilieni şi Ianca, mai sunt şi ultimele trei focare de la Dăneasa, Gostavăţu şi Sprâncenata.

Potrivit celor de la DSVSA Olt, în Dolj sunt confirmate 80 de focare de pestă porcină africană, în 21 de localităţi.

Ca să-şi protejeze porcii, oamenii trebuie să respecte următoarele reguli:

- Să nu intre în adăposturile unde sunt crescuţi porcii cu încălţămintea şi hrainele cu care s-a umblat pe stradă.

- La intrarea în adăposturi se pune o tăviţă cu paie îmbibate cu soluţie slabă de sodă caustică.

- Porcii trebuie să fie crescuţi doar în spaţii îngrăditite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcii străini sau cu cei mistreţi.

- Animalele nu trebuie să fie hrănite cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie.

- Scroafele şi vierii nu trebuie să părăsească explotaţia în scopul montei.

- Purceii nu trebuie să fie cumpăraţi din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi cu crotalii.

- În hrana animalelor nu trebuie să fie folosită iarba culească de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porcii mistreţi bolnavi.