Banca centrala reducere rata

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis vineri (15 ianuarie) sa reduca rata politicii monetare cu 25 pb pana la 1,25%. Miscarea, care a fost anuntata spre sfarsitul zilei, a surprins pietele in principal din cauza calendarului.

Au existat indicatori ai unui astfel de scenariu iminent: dinamica inflatiei, care a scazut mai mult decat se astepta la sfarsitul anului 2020 si predictibilitatea sporita oferita de formarea rapida a unui nou guvern (deja observat in randamentele datoriei suverane). Toti romanii spera ca anul 2021 sa fie unul mai bun si pare sa fi inceput bine cu vestea BNR. Se asteapta marirea salariului minim in Romania.

Pentru a face mai multe simulari de la net la brut si invers foloseste aplicatia calculator salariu 2021. De asemenea poti citi cele mai noi stiri financiare, salariu mediu, salariu minim in Romania si multe altele.

Evolutiile din ultimele doua luni s-au datorat unei decelerari relativ mai rapide a inflatiei de baza, intr-un context in care impactul dezinflationist al modificarilor preturilor VFE a fost contrabalansat de influenta preturilor mai mari la combustibili, produse din tutun si electricitate, a declarat banca centrala intr-un comunicat.

In 2020, BNR a redus rata politicii monetare de trei ori, cu 25 pb de fiecare data. Prima taiere a fost in martie, chiar inainte de starea de urgenta. Chiar si dupa ce cresterea economica se va consolida pe parcursul anului, apetitul bancii centrale pentru rate mai mari va ramane in mod previzibil limitat, a comentat ING Bank.

BNR si-a suspendat calendarul sedintelor consiliului de administratie la inceputul anului trecut pentru a obtine mai multa flexibilitate necesara pentru a atenua efectele crizei. Acesta a anuntat o abordare similara la inceputul acestui an, la anularea intalnirii planificate pentru 8 ianuarie. Autoritatea monetara ar putea reveni la un calendar mai previzibil al comisiei monetare, avand in vedere situatia mai stabila din acest an, a sugerat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Premierul Florin Citu a laudat decizia BNR si a interpretat-o ca pe un semn de incredere in politica fiscala a Guvernului.

„Prin aceasta decizie, banca centrala confirma scaderea inflatiei pe termen mediu si lung. In acelasi timp, aceasta decizie este o dovada ca politica fiscala din Romania nu mai este un factor destabilizator in economie", a declarat premierul Citu intr-o mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Intr-adevar, Guvernul a luat deja masuri pentru a reduce alunecarea fiscala vazuta inainte de criza coronavirusului prin inghetarea salariilor din sectorul bugetar incepand din ianuarie.

La inceputul lunii februarie este de asteptat o planificare bugetara finala pentru 2021, pentru a oferi mai multa vizibilitate asupra angajamentului executivului fata de politicile durabile.

In mod separat, Curtea Constitutionala a luat cateva decizii care sustin politica moderata a Guvernului. A eliminat ordonantele amanand majorarea cu 40% a pensiilor si cresterea salariilor in sistemul de invatamant. La sfarsitul anului 2020, inflatia generala era de 2,06% fata de anul anterior, sub proiectia BNR.