Arbitrul divizionar B, Doru Zamfir, le-a prezentat fotbaliştilor de la CSM Slatina regulile jocului

Pentru a evita pe cât posibil situaţiile în care jucătorii protestează la deciziile arbitrului, în necunoştinţă de cauză, oficialii clubului CSM Slatina au organizat o sedinţă cu Doru Zamfir, singurul arbitru asistent, din judeţul Olt, de nivelul Ligii a II-a. Acesta le-a prezentat fotbaliştilor modificările apărute în jocul de fotbal în ultimii doi ani, astfel încât jucătorii să evite pe cât posibil sancţiunile care ar putea atrage repercusiuni grave.

Pentru că în ultimii ani au apărut multe modificări în privinţa regulilor jocului de fotbal, oficialii clubului CSM Slatina l-au adus pe arbitrul divizionar Doru Zamfir, singurul din judeţ de nivelul Ligii a II-a, în faţa componenţilor echipei slătinene pentru a le vorbi despre arbitraj.

„Am considerat că este binevenită întâlnirea aceasta, pentru că în cariera mea am întâlnit tot felul de jucători, care au evoluat în Liga I, foşti internaţionali, iar unii dintre ei, chiar dacă evoluaseră la un nivel ridicat, nu cunoşteau multe reguli ale jocului. Cu cât cunoaşteţi cât de cât regulamentul, unele sancţiuni pot fi evitate. Sper ca după prezentarea lui Doru Zamfir să rămâneţi cu ceva pozitiv, pentru că acesta este scopul”,
a precizat Zoli Erdei, fost arbitru divizionar, prezent la întâlnire.

Deşi multe schimbări sunt fără importanţă şi nu pot fi sesizate de privitori, arbitrii, cât şi jucătorii trebuie să le cunoască. Tocmai de aceea, Doru Zamfir le-a vorbit componenţilor echipei CSM Slatina despre regulile jocului.

„Este o idee foarte bună să prezentăm echipelor tot ceea ce apare nou în arbitraj. În ultimul timp, mai ales în ultimii doi ani de zile, s-au schimbat 90 de reguli. Multe dintre reguli nici noi nu le stăpănim foarte bine, pentru că se bat cap în cap”, a spus acesta, care a petrecut câteva ore alături de jucătorii slătineni, pentru a dezbate cele mai importante reguli ale fotbalului.

Printre schimbările apărute în urma cu doi ani, cele mai importante sunt: la out-uri, mingea va fi bătută cu ambele braţe, nu aruncată cu un braț și stabilită direcția cu celălalt; lovitura de start poate fi bătută în orice direcţie, inclusiv în spate; un jucător care primeşte îngrijiri pe teren nu mai este obligat să iasă de pe teren, dacă tratamentul nu durează mai mult de 20 se secunde; jucătorii care fentează în momentul în care bat penalty vor primi galben şi se va dicta indirectă; arbitrii pot arăta cartonaş roşu unui jucător care se bate pe tunelul de acces, dar se va juca în continuare 11 contra 11, deoarce cel eliminat va putea fi înlocuit; se va acorda doar cartonaş galben jucătorului care faultează un adversar aflat într-o poziţie iminentă de gol, dacă se dovedeşte că acesta a intenţionat să joace mingea.