Aproape 80% din terenurile agricole din judeţul Olt vor putea fi irigate

Aproape 80% din suprafaţa de 180.000 de hectare a judeţului Olt pentru care există infrastructără de irigaţii va putea fi irigată, iar fermierii vor beneficia de apă gratuită, în urma implementării proiectelor Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).

Prezent marţi, la Slatina, directorul ANIF, Florin Barbu, a declarat că toate costurile sunt suportate de agenţie.

„Din suprafaţa de 180.000 de hectare din judeţul Olt, pentru care există infrastructură de irigaţii, 75- 80% va fi reabilitată şi vor beneficia de apă gratutită iar canalele vor fi pline şi toţi fermierii din judeţul Olt, nu numai organizaţiile de udători, care au motopompe sau alte instalaţii de irigat, pot să tragă apă din canal fără niciun cost, costurile fiind suportate de către ANIF”, a afirmat Barbu.

ANIF are în derulare în judeţul Olt trei proiecte, valoarea totală a investiţiilor fiind de peste 111 milioane lei.

„ANIF în judeţul Olt are în derulare trei proiecte pe care se lucrează în momentul de faţă, amenajarea Bucşani - Cioroiu, care cuprinde toată zona de la Găneasa până la Osica şi Făcloiu, este o amenjare pe 20.000 de hectare care se reabilitează, ne vom deplasa la staţia SRP 3+21 din zona Piatra-Olt, care a fost reabilitată, la fel ca alte trei staţii din această amenajare. Valoarea totală a proiectului a fost de 23 de milioane de lei. Apoi mai jos, pe Terasa Caracal, amenajare care este şi ea în reabilitare, valoarea proiectului este de 23 de milioane de lei, lucrările sunt în desfăşurare şi cred că la finalul lunii iulie - 15 august, şi pe Terasa Caracal va fi introdusă apă pe canal pentru ca fermierii să poată să tragă apă şi să ducă la plante în cele mai bune condiţii”, a declarat Florin Barbu.
Şi zona de sud a judeţului va fi acoperită de infrastructura de irigaţii reabilitată de ANIF, zeci de mii de hectare putând fi irigate. 

„Al treilea obiectiv, care este în lucru în momentul de faţă, este Stoeneşti - Vişina, cu o parte de lucrare, pe jumătate din lucrare, de 11 milioane de lei, la fel, şi în anul 2018, va fi recepţia primei etape din această amenjare, etapa a doua este în licitaţie, pentru a putea asigura apă pe cei 47 de kilometri de canal şi toată infrastructura de irigaţii din Stoeneşti-Vişina să fie reabilitată. Alt obiectiv, este Teresa Corabia, cu o valoare de 54 de milioane de lei, a fost în achiziţie publică, este semnat contractul, în două săptămâni încep lucrările acolo, se reabilitează pentru o suprafaţă de aproape 30.000 de hectare Terasa Corabia”, a mai declarat directorul general ANIF.