Aproape 30% din porcii aflaţi în gospodăriile oltenilor, nedeclaraţi

DSVSA Olt a demarat o campanie de inspecţie în judeţ, în gospodăriilor celor care cresc porci, cu scopul de crotaliere şi identificare a animalelor, dar şi pentru verificarea stării lor de sănătate. Aproape 30% dintre porci nu sunt declaraţi de proprietari, organelor abilitate.

Directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, a declarat că inspecţia este făcută de medicii din localităţile respective.

„La ora actuală, avem acoperite toate localităţile judeţului Olt cu medici de liberă practică, medici care au destul de multă experienţă, ştiu ce au de făcut. Au început şi campania de inspecţie în exploataţie, în sensul verificării stării de sănătate şi în celelalte localităţi ale judeţului Olt şi totodată să poată fi efectuată şi crotalierea şi identificarea animalelor pe care le găsesc neidentificate, reglarea bazelor de date ca urmare a comercializării de animale către diverse persoane sau alte unităţi care nu au cerut certificat sanitar-veterinar. Este o operaţiune care se efectuează anual şi care are, pe lângă acest scop, şi evaluarea stării de sănătate a tuturor animalelor de pe raza exploataţiilor”, a afirmat el.

Bolborea a ţinut să precizeze că animalele trebuie să fie, în primul rând, crotaliate şi înregistate în Baza naţională de date pentru a putea primi despăgubiri, în cazul apariţiei pestei porcine africane. Între 25 şi 30 la sută dintre animale nu apar în registrele oficiale ale autorităţilor.

„Întâlnim animale necrotaliate şi acesta este şi unul dintre motivele pentru care se face această inspecţie. Foarte mulţi cetăţeni nu declară vânzarea porcilor, dar şi a altor animale deţinute în gospodării, sacrificarea lor sau înstrăinarea sub orice altă formă, chiar nici moartea animalelor. La ora actuală, la specia porcină, 25-30% dintre animale sunt peste ceea ce există în Baza naţională de date”, a mai spus Veronel Bolborea.