Aproape 23.000 de persoane cu handicap, în evidenţele DGASPC Olt. Dosarele oltenilor cu handicap, analizate în două luni

DGASPC Olt are în evidenţă 22.869 persoane cu handicap, dintre care 21.210 adulţi şi 1.660 copii. În funcţie de gradul de handicap, aceştia primesc indemnizaţii lunare, cea mai mare fiind de peste 230 lei. Dosarul oltenilor care solicită o astfel de indemnizaţie este analizat în maximum două luni de la depunerea cererii.

Persoanele cu handicap beneficiază, indiferent dacă realizează şi alte venituri, de următoarele prestaţii sociale: indemnizaţie lunară în cuantum de 234 lei pentru adultul cu handicap grav, indemnizaţie lunară în cuantum de 193 lei pentru adultul cu handicap accentuat. În afara acestor indemnizaţii, bolnavii mai pot beneficia şi de: buget personal complementar lunar în sumă de 106 lei pentru adultul cu handicap grav, buget personal complementar lunar în sumă de 79 lei pentru adultul cu handicap accentuat, buget personal complementar lunar în sumă de 39 de lei pentru adultul cu handicap mediu, acestea fiind stabilite în funcţie de gradul de handicap.

Indemnizaţia lunară pentru persoanele cu handicap are un statut special, nefiind acordată pe principiul contributivităţii, ci pentru facilitarea egalităţii de şanse, asigurarea unei vieţi autonome şi favorizarea incluziunii sociale. Practic, aceasta este distinctă de pensia de invaliditate care se acordă de către Casa Judeţeană de Pensii Olt în urma evaluării Comisiei de expertiză a capacităţii de muncă.

Dosarele se depun la Serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC Olt, iar încadrarea unei persoane într-un grad de handicap se face în urma evaluării medicale de către Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Olt. Acest dosar trebuie să conţină următoarele documente: cerere tip, copie B.I sau C.I, scrisoare medicală emisă de către medicul de familie, referat privind situaţia medicală prezentă întocmită de către medicul specialist, anchetă socială emisă de către primăria de domiciliu, adeverinţa de salariat sau cuponul de pensie şi biletul de ieşire din spital.

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Olt, Ioana Ciobanu, a precizat că evaluarea complexă se realizează în maximum 60 de zile de la data înregistrării cererii.

„Evaluarea complexă se realizează în maximum 60 de zile de la data înregistrării cererii şi documentelor necesare evaluării la Serviciul de evaluare complexă. Acest seviciu poate solicita completarea dosarului cu rezultate ale investigaţiilor paraclinice atât în faza de analiză a dosarului, cât şi în cea de evaluare propriu-zisă”, a spus Ioana Ciobanu.