Aproape 1.400 de olteni diagnosticaţi cu cancer, doar anul trecut. Cele mai multe cazuri, în mediul rural

1.398 de olteni au fost dignosticaţi cu cancer, în 2017, dintre care 542 în mediul urban, iar 847 în mediul rural. Medicii olteni sunt îngrijoraţi, numărul total de cazuri de cancer din judeţ ajunâng la aproape 13.000, surprinzător, peste 7.200 fiind în mediul rural.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii DSP Olt, incidenţa cancerului, anul trecut, a ajuns la 1.398 de cazuri.

Specialiştii olteni spun că în privinţa mortalităţii prin cancer, pe primul loc se situează cancerul bronho-pulmonar, cu 194 cazuri, urmat de cancerul de stomac, cu 65 cazuri. La o diferenţă mică se situează cancerul mamar, 63 de olteni murind din cauza acestei maladii. Totodată, 44 de oltence au decedat din cauza cancerului de col uterin, iar 39 de bărbaţi din cauza celui de prostată.

Autorităţile susţin în continuare că prevenţia poate salva viaţa unui om. Astfel, DSP Olt va demara o campanie de prevenire a cancerului, pe 4 februarie.

Scopul Campaniei „Luna naţională de Prevenire a Cancerului” este de a reduce numărul deceselor prin prevenţie, prin creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei.

Cancerul este a doua cauză de mortalitate pe plan mondial, şi a fost responsabil de 8,8 milioane decese în 2015. La nivel global, aproape unu din şase decese este cauzat de cancer. Cele mai frecvente cauze de deces prin cancer sunt: pulmonar (1,69 milioane decese), hepatic (788.000 decese), colorectal (774.000 decese), gastric (754.000 decese), mamar (571.000 decese).

În jur de 1/3 decese prin cancer sunt cauzate de cinci tipuri majore de riscuri: index de masă corporală ridicat, aport scăzut de fructe şi legume, absenţa activităţii fizice, consum de tutun şi consum de alcool.

România se situează în Europa, după cum urmează: la bărbaţi - locul 3 la incidenţa cancerelor cavităţii bucale, faringian şi laringian; locul 6 la
incidenţa cancerului hepatic; locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar şi
locul 10 la incidenţa cancerului pancreatic. La femei, locul 1 la incidenţa cancerului de col uterin; locul 6 la incidenţa cancerului hepatic şi locul 8
la incidenţa cancerului pulmonar.

Pentru o viaţă sănătoasă, medicii recomandă oamenilor să nu fumeze, să-şi menţină o greutate corporală sănătoasă, să facă sport, să consume din abundenţă cereale integrale, legume şi fructe, să evite băuturile îndulcite şi carnea prelucrată şi să limiteze consumul de alcool.

Femeile trebuie să-şi alăpteze copiii, pentru că reduc astfel riscul de cancer mamar şi să participe la programele de screening organizate pentru cancer.