APM Olt depune încă două proiecte cu fonduri europene pentru protecţia mediului. Peste opt milioane de euro vor ajunge în judeţ

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Olt accesează două proiecte cu fonduri europene în valoare de aproximativ opt milioane de euro, care vizează conservarea apei în solurile nisipoase şi reintroducere dropiei în Câmpia Boianului.

Directorul APM Olt, Dorel Şteomlega, a declarat, marţi, că aceste proiecte se află la faza de documentaţie.

„Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Olt are în vedere depunerea a două noi proiecte: Reintroducerea dropiei în câmpiile de  vest şi sud-vest ale României, cu o valoare de aproximativ cinci milioane de euro, iar cel de al doilea se numeşte Măsuri de conservare a apei în solurile nisipoase din sudul României, cu o valoare de aproximativ trei milioane de euro. Acest proiecte sunt în faza de încărcare a notei concept pe site-ul Comisiei Europene”, a declarat Şteomlega.

El a adăugat că proiectul privind reintroducerea dropiei în Câmpia Boianului, pasăre pe cale de dispariţie în Europa, are ca model o iniţiativă identică din Ungaria.

„Am identificat că la noi, în judeţul Olt, această pasăre a trăit până în anul 2002, în Câmpia Boianului, regiunea Nicolae Titulescu - Ghimpeţeni - Crâmpoia - Văleni. Ne-am dat seama că este o specie pe cale de dispariţie, cu greu se mai găseşte în Europa şi în Asia, iar pentru acest lucru am demarat acest proiect. Deja am fost în Ungaria, unde este Parcul Natural Criş-Mureş, unde au făcut acest proiect. Noi vrem să-l facem «în oglindă»”, a mai spus Dorel Şteomlega.

De cealaltă parte, proiectul privind conservarea apei în solurile nisipoase face parte din strategia Agenţiei de împiedicare a deşertificării solului.

„De asemenea, am identificat că în zona de sud a României există o problemă cu apa din sol, cu deşertificarea. Cred că prin anul 2010-2011, împreună cu ministrul mediului de atunci, Laszlo Borbely, am depus două proiecte care vizau plantarea de perdele forestiere de protecţie în zona Urzica-Ştefan cel Mare, stopându-se acel fenomen de deşertificare a judeţului. Dacă până atunci îţi intra efectiv nisipul în casă, fiind acoperite şi canalele de irigaţii, acum este chiar verde acea zonă, perdelele respective devenind păduri, ceea ce conduce la un microclimat prielnic pentru populaţia din zona respectivă”, a mai declarat directorul APM Olt.

Totodată, APM Olt are în implementare proiectul „Creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii prin implementarea Planului de Management al Sitului Natura 2.000 ROSPA0106 Valea Oltului Inferior”. Proiectul are o valoare totală de 5.511.402,40 lei, data de finalizare fiind 30 iunie 2020.