Anatomopatolog de la Spitalul Slatina: „Acest rezultat este foarte important, numai în pielea unui om care aşteaptă să vadă dacă are sau nu cancer să nu fii”

Şase medici lucrează la Serviciul de Antomie Patologică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, iar lunar se lucrează 800 de probe. Rezultatele sunt foarte importante şi sunt aşteptate cu sufletul la gură de pacienţi.

Şeful Serviciului de Anatomie Patologică, medicul Mădălin Ionilă, a precizat că, de regulă, rezultatele sunt gata în termen de 30 de zile de la primirea probelor, aşa cum prevede şi legislaţia.

„Lunar, se lucrează 800 de probe de histopatologie, blocuri, nu vorbim de pacienţi. La un caz se pot lucra mai multe probe. De exemplu, pentru un cancer de colon se pot lucra probe din tumoră, din limite, eventual din ganglioni, se pot face şi zece probe la un caz. Fetele pleacă în lucru cu 30 de cazuri, care pot fi 30 de pacienţi sau cinci pacienţi. Legea spune că noi trebuie să lucrăm aceste probe în cel mult 30 de zile. Noi zicem că ne încadrăm. Suntem şase medici, fiecare are ritmul lui de lucru. După ce sunt gata probele, medicul le examinează la microscop, interpretează rezultatul histopatologic pe care îl redactează la calculator, apoi este oferit pacientului sau ajunge pe secţie”,
a spus medicul Mădălin Ionilă.

Anatomopatologul a precizat că rezultatul este foarte important, iar de foarte multe ori pacienţii cer expres să vorbească cu medicul, pentru a înţelege gravitatea diagnosticului.

„Acest rezultat este foarte important, numai în pielea unui om care aşteaptă să vadă dacă are sau nu cancer să nu fii. De obicei, asistentele dau rezultatele, dar sunt pacienţi care vor să stea de vorbă şi cu noi. Este complicat să transmiţi pacientului acest diagnostic. Zilele trecute, am avut un caz, o biopsie de sigmoid, a ieşit că este malign. Era omul terminat că i se spusese de la Chirurgie că trebuie să-i facă anus iliac. Avea 70 de ani, dar era om în toată puterea. Avem şi oameni tineri, uneori nici nu ne vine să credem. Am avut cancer de col uterin, la femei de 30-35 de ani. Prevenţia este foarte importantă. Satisfacţia mea, ca anatomopatolog, este când prind un caz la limită, adică un borderline, cu minimă invazie. Dacă vine la mine să-i pun stadiu ca să fie luat în evidenţă la Oncologie… se face doar paliaţie”, a adăugat medicul.