Amenzile pentru munca la negru sunt contestate într-un procent de 100%. „Angajatorii invocă faptul că lucrătorii se află în probe”

Toate amenzile aplicate pentru munca la negru sunt contestate de către angajatori în instanţă. Cel mai des motiv invocat este faptul că persoanele depistate se aflau în probe. Inspectorul şef al ITM Olt, Cristian Ungureanu, spune însă că instanţele menţin deciziile instituţiei, asta deoarece angajatorii nu pot dovedi cele motivate în contestaţie.

De când amenda pentru munca la negru s-a dublat, valoarea acesteia fiind de 20.000 pentru fiecare persoană depistată, toţi angajatorii contestă sancţiunile aplicate. Astfel, Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt trebuie să se lupte în instanţă cu agenţii economici, însă, potrivit spuselor inspectorului şef Cristian Ungureanu, instituţia are câştig de cauză.

„Toate amenzile pentru munca la negru sunt contestate, dar instanţele menţin decizia Inspectoratului de Muncă. Angajatorii motivează că persoanele depistate se aflau în perioada de probă, dar această perioadă se realizează tot în baza unui contract de muncă, în care este specificat clar care este perioada de probă şi interval orar în care are loc are loc verificarea, pentru că nu ţinem salariatul o lună de zile, să vedem dacă se pliază pe cerinţele postului”, a precizat inspectorul şef al ITM Olt, Cristian Ungureanu.

De la începutul anului, 26 de angajatori din judeţul Olt s-au ales cu amenzi usturătoare pentru că au fost depistaţi cu persoane care nu aveau forme legale de muncă.