Amenzi în valoare de aproape 100.000 de lei aplicate angajatorilor din Olt

Inspecţia Muncii Olt a aplicat amenzi în valoare de 99.500 de lei, în luna iulie, angajatorilor din judeţul Olt. Cele mai multe nereguli depistate au fost celele legate de nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară în contextul pandemiei COVID-19. De asemenea, au fost depistate şi două persoane care munceau la negru.

În luna iulie 2020, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 267 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. 

În funcție de gravitatea deficiențelor constatate, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni contravenționale, constând în amenzi și avertismente, dispunându-se totodată măsuri de remediere.

În urma controalelor efectuate, s-au identificat 360 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 229 sancțiuni, din care 204 avertismente și 25 amenzi în valoare totală de 99.500 lei.

În luna iulie 2020, inspectorii de muncă au identificat 2 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, celor 2 agenți ecomonici care le foloseau, le-au fost aplicate amenzi în valoare de 40.000 lei. Este vorba despre o societate din Schitu, al cărei obiect de activitate este înfrumuseţare şi una din Bucureşti, de construcţii,  cu punct de lucru în comuna Nicolae Titulescu”, a precizat purtătorul de cuvânt al ITM Olt, Bogdan Ţucă.

Cele mai frecvente deficiențe au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații inchise, de către lucrători, a măștilor de protecție şi neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS CoV2.