Actualitate

2018-12-06, 13:46:45

Alţi opt porci morţi la Rusăneşti. DSVSA cercetează un nou focar de pestă porcină, la o stână de la marginea localităţii

Echipele DSVSA Olt au omorât sute de porci la Rusăneşti, însă mulţi olteni din această zonă s-au sustras controalelor şi nu şi-au declarat suinele din gospodării. Astfel, unui localnic, ce deţine o stână la marginea localităţii, i-au murit opt porci din cei zece pe care îi avea. Autorităţile au prelevat probe şi aşteaptă rezultatele buletinelor medicale, pentru a vedea dacă şi aceşti porci au murit din cauza pestei porcine. Dacă se va confirma, acesta este cel de-al patrulea focar din Rusăneşti.

După scandalul de săptămâna trecută, când zeci de localnici din Rusăneşti au ieşit în stradă pentru a bloca uciderea porcilor pe care îi deţineau în gospodării, se suspicionează un nou focar de pestă porcină africană în localitatea olteană.

Un localnic, ce are o stână izolată pe o pajişte, la graniţa cu judeţul Teleorman, s-a trezit că din cei zece porci ai săi, opt au murit. Autorităţile au făcut ancheta epidemiologică şi au prelevat probe.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul Venera Popa, a declarat că se aşteaptă rezultatele acestor probe, pentru a se vedea dacă se confirmă un nou focar de pestă porcină.  

„Avem o nouă suspiciune la Rusăneşti, dar nu avem rezultatele de Laborator. În extremitatea de nord a pajiştei naturale a comunei Rusăneşti, la o stână, din cei zece porci, opt au murit. Cetăţeanul nu a spus că îi are acolo, îi dusese acolo. Colegii noştri au aflat când i-au murit animalele, miercuri (n. red. - 5 decembrie) au fost la ancheta epidemiologică. Noi aşteptăm acum rezultatele de Laborator, încă nu este confirmat focarul la noi”,
a spus medicul Venera Popa.

Echipele DSVSA Olt se află în continuare în Rusăneşti, pentru că mulţi săteni nu au fost găsiţi acasă sau şi-au ascuns animalele.

Echipele DSVSA Olt au încercat pe 27 noiembrie să intre în gospodăriile din Rusăneşti ca să omoare toţi porcii de pe raza localităţii. Localnicii s-au opus, protestul lor din stradă determinând echipele DSVSA Olt să facă cale întoarsă.

Specialiştii DSVSA Olt au mers şi pe 28 noiembrie, însă şi de această dată sătenii au fost vehemenţi.

Joi, 29 noiembrie, zeci de mascaţi şi jandarmi au fost mobilizaţi în zonă, iar echipele DSVSA Olt au început sacrificarea porcilor dimineaţă în zori.

Potrivit DSVSA Olt, la nivelul localităţii Rusăneşti au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană.

Din 23 noiembrie şi până pe 3 decembrie, au fost omorâţi 590 de porci la Rusăneşti, excepţie făcând lotul de 29 de porci ucişi la Cilieni după confirmarea focarului.

Reprezentanţii DSVSA Olt au precizat că toţi proprietarii de exploataţii de porcine în care s-au dispus măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane vor fi despăgubiţi. Astfel, până la acest moment au fost întocmite 115 dosare de despăgubiri, dintre care 29, cu o valoare de 63.830 lei, fiind finalizate.

Comentarii

Redacţia

2018-12-06 13:46:45

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...