Alro Slatina, exemplu de bună practică în atragerea de fonduri europene pentru cercetare-dezvoltare

Datorită faptului că Alro Slatina a reuşit să acceseze fonduri europene pentru departamentul său de Cercetare-Dezvoltare, şi alte companii au urmat exemplul şi au depus astfel de proiecte.

Reprezentanţii Alro susţin că, după ce compania producătoare de aluminiu a reuşit să atragă fonduri europene, autoritatea de management de la nivelul ministerelor a acceptat şi alte companii solicitante de finanţare.

 

„Alro este, în mod clar, un deschizător de drumuri, din punctul de vedere al proiectelor cu finanţare nerambursabilă în zona de cercetare. Aceste axe au fost gândite, ca şi adresabilitate, mai mult pe domeniul medical, al centrelor de cercetare. Alro a deschis ochii foarte multor alte companii, care au văzut că se poate finanţa şi cercetare-dezvoltare industrială. Ca şi un rezultat direct al acestui fapt va fi că, în sesiunea următoare de apeluri de proiecte, sunt foarte multe societăţi din domeniul industrial, care au preluat exemplul Alro şi vor solicita finanţări nerambursabile. Este un lucru foarte bun pentru că s-a depăşit o reticenţă, în ceea ce înseamnă cerinţele autorităţii de management în privinţa entităţii care va beneficia de finanţare”, a declarat Victor Caţavei, consultant Alro.


Alro a semnat, la începutul lunii septembrie, un contract de finanţare pentru implementarea proiectului „Investiţii în departamentul de CD al ALRO destinate îmbunătăţirii infrastructurii de cercetare pe segmentul tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicaţii industriale de înaltă calificare”. Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, având o valoare totală de 115.037.887,76 lei. Asistenţa financiară nerambursabilă este de 35.984.347,05 lei, durata de implementare fiind de 24 luni.