Alocarea biletelor de tratament, întârziată de amânarea bugetului

Mii de olteni au depus cereri la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Olt pentru a primi un bilet de tratament în cursul acestui an. Cu toate acestea, întrucât Partidul Democrat Liberat a atacat bugetul pe 2013 la Curtea Constituţională, provocând astfel întârzieri de la programul stabilit iniţial, biletele de tratament vor ajunge mai greu la solicitanţi.

Ca în fiecare an, oltenii s-au grăbit să depună la sediul CJP Olt cereri pentru a beneficia de bilete de tratament încă din primele zile ale anului. Astfel, până în prezent au fost înregistrate peste 2.000 de solicitări, iar reprezentanţii instituţiei se aşteaptă ca numărul acestora să crească în continuare, chiar dacă nu se ştie câte bilete vor fi repartizate în acest an şi nici când vor sosi acestea. Asta pentru că PDL a contestat, pe 8 februarie, la Curtea Constituţională, legea bugetului de stat pe 2013, invocând în sesizare trei argumente legate de nerespectarea procedurilor parlamentare în cursul dezbaterilor la buget din plenul reunit al celor două Camere şi un argument legat de lipsa de predictibilitate a bugetului pe 2013, ducând astfel la o amânare a intrării în vigoare a legii bugetului de stat.


Judecătorii Curţii Constituţionale a României au respins ca nefondată sesizarea PDL şi au decis în 13 februarie  că legea bugetului de stat pe 2013 este constituţională, urmând ca actul normativ să fie trimis preşedintelui în vederea promulgării.

 

„Am primit până acum peste 2.100 de cereri pentru bilete de tratament. Sperăm că se va stabili cât mai repede posibil numărul de bilete şi că în luna martie vom repartiza prima serie de bilete de tratament pentru anul 2013“, a precizat Constanţa Gheorghe, purtător de cuvânt CJP Olt.

Beneficiari şi documentaţie
 
Documentele necesare pentru eliberarea unui bilet de tratament balnear variază, în funcţie de calitatea solicitantului. Astfel, dosarul unui solicitant trebuie să conţină: cerere de acordare a biletului de tratament; copie a actului de identitate, cu valabilitate la data cererii; biletul de trimitere, formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, acordate de către societăţile de turism balnear şi recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate aflat în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate. Acestora li se adaugă, în funcţie de categoria din care face parte solicitantul, diverse documente: talonul de plată al pensiei, în cazul pensionarilor, o adeverinţă eliberată de angajator pentru luna în care a fost depusă ultima declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitul pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, anterioară celei în care se efectuează repartiţia, care să conţină câştigul salarial brut realizat lunar, avut în vedere la stabilirea contribuţiei individuale de asigurări sociale, pentru asiguraţii sistemului public de pensii.

 

De asemenea, pot solicita bilete de tratament şi beneficiarii prevederilor unei legi speciale: beneficiari ai decretului-lege numărul 118/1990, Legii 189/2000, Legii 44/1994, Legii 448/2006. Aceştia trebuie să depună la dosar şi talonul de plată a indemnizaţiei sau, după caz, decizie/hotărâre, certificatul de persoană cu handicap, valabil la data eliberării biletului de tratament, emis de Comisia de Evaluare a persoanelor adulte cu handicap, în cazul persoanelor beneficiare de Legea 448/2006. Cererile trebuie depuse cu cel puţin 30 de zile înainte de perioada pentru care se solicită bilet. Anul trecut, cele mai solicitate staţiuni balneare au fost: Călimăneşti, Căciulata, Olăneşti, Băile Govora, Covasna, Băile Herculane şi Băile Felix.