Alina Chiriac: „Ne vin pacienţi cu pneumonii grave, pe unii nu îi mai putem salva. Oamenii trebuie să se vaccineze”

Medicii de la Anestezie Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Unrgenţă Slatina spun că în sezonul rece se confruntă cu cazuri extrem de complicate, pacienţi care fac forme grave de pneumonii şi nu mai pot fi salvaţi. Medicul Alina Chiriac a precizat că oamenii trebuie să se vaccineze antigripal în sezonul rece, pentru a preveni complicaţiile.

În sezonul rece, pe mâna medicilor de la ATI ajung pacienţi cu forme grave de viroze şi pneumonii.

Şefa Secţiei ATI din cadrul SJU Slatina, medicul Alina Chiriac, a precizat că vaccinarea antigripală i-ar putea salva pe mulţi pacienţi de forme grave ale bolii, însă oamenii sunt reticienţi din cauza lispei de informare.
 
„Putem spune că avem o patologia de sezon, ne vin pacienţi cu viroze, cu pneumonii, oamenii nu se vaccinează. Este un lucru nemaipomenit apariţia acestor vaccinuri, o grămadă de boli au fost eradicate şi altele ameliorate prin vaccinare. Generaţii întregi de medici şi-au sacrificat timpul să descopere aceste vaccinuri, iar oamenii nu se vaccinaează, sunt reticenţi şi neinformaţi. Există categorii de bolnavi care ar trebui să fie vaccinaţi obligatoriu, mă refer aici la pacienţii cu patologie cardiacă severă, cei cu insuficienţă renală cronică, cei cu diabet dezechilibrat, vârstnicii, pentru care o viroză respiratorie se poate termina cu un deces. Sunt viruşi foarte rezistenţi, agresivi, care s-au selectat pe parcurul anilor, iar noi ne confruntăm cu situaţii foarte grele pe secţie”, a spus Alina Chiriac.

În ciuda eforturilor făcute de către medici, mulţi pacienţi ce sunt diagnosticaţi cu forme grave de pneumonie nu mai pot fi salvaţi.

„Ajung la noi pacienţi cu pneumonii grave, pe unii nu îi mai putem salva. Sunt forme de boală ce sunt diagnosticate tardiv, pentru că nu prea au simptome. Aceşti pacienţi fac câte un episod febril, tuşesc, dar nu au ceva sâcâietor care să-i determine să meargă la medic. Astfel, ajung în faze avansate de boală, cu complicaţii, iar situaţia este foarte greu de remediat. Oamenii trebuie să se vaccineze preventiv”, a adăugat Chiriac.

Lipsa prevenţiei duce de foarte multe ori la complicaţii, pacientul fiind nevoit să petreacă săptămâni întregi în spital.

„Un pacient cu o pneumonie, cu complicaţii, poate sta numai în Terapie între 7-14 zile, se poate ajunge chiar şi la o lună. Unii sunt chiar ventilaţi mecanic. O parte sunt salvaţi, depinde de stadiul în care ajung, de rezistenţa organismului, de vârstă”, a conchis Alina Chiriac.