Albinele şi oamenii, victimele otrăvurilor din agricultură

Apicultorii din ţară au protestat, zilele trecute, în faţa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Aceştia cer interzicerea pesticidelor folosite la scară largă de fermierii din ţară pentru culturile de porumb şi floarea soarelui. Practic, otrăvurile folosite în agricultură le omoară albinele ce ar trebui să producă miere.

Crescătorii de albine cer la unison aplicarea standardelor europene de protejare  împotriva pesticidelor.

Într-o petiție semnată de peste 3.000 de români, se cere intervenția în sprijinul adoptării unor normative care să aibă la bază cercetări științifice de evaluare a toxicității pesticidelor față de insectele polenizatoare, printre care și albinele. Acţiuni similare au avut loc şi în alte capitale europene.

Conform unor date, francezii au înregistrat înjumătăţirea roiurilor de albine din cauza pesticidelor, însă insectele au de suferit din cauza agriculturii intensive peste tot în Europa.

Dacă albinele mor din cauza acestor otrăvuri, de ce se spune că oamenii nu au de suferit din cauza lor. Că sunt sigure şi testate!? Chiar să nu fie nicio legătură între creşterea alarmantă a incidenţei cazurilor de cancer şi folosirea intensivă a pesticidelor şi a tratamentelor complexe din agricultură!? Secţiile de Oncologie din toate spitalele sunt pline până la refuz de oameni chinuiţi de boală.

Curios este că numărul cazurilor de cancer a crescut în ţară în ultimii zece ani. Pesticidele au fost folosite de fermierii noştri după anii 90. Tot după această perioadă au explodat şi importurile de produse. A fost nevoie de câţiva ani să consumăm alimente intens procesate, legume şi fructe intens stropite, pentru ca acum să vedem rezultatele. Mii de oameni bolnavi, tineri bolnavi, copii bolnavi! De ce maladia secolului nu lovea atât de crunt şi înainte de 1990!?