Actualitate

2017-03-17, 13:27:50

Agricultura, vânătoarea şi silvicultura, domeniile în care sunt folosiţi cel mai des zilierii

Patronii olteni au achiziţionat, anul acesta, de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), doar şase registre de zilieri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Olt, Bogdan Ţucă, de la începutul anului şi până în prezent, 2.789 de persoane au lucrat cu ziua. De precizat că angajatorii au obligaţia de a transmite către Inspectoratul Teritorial de Muncă o copie a registrului conţinând înregistrările din luna precedentă. 

„De la începutul anului au fost achiziţionate şase registre. Numărul zilierilor care au prestat activităţi lucrative în această perioadă este de 2.075. În 2016 au fost achiziţionate 39 de registre pentru 41.390 zilieri. Domeniile în care s-au desfăşurat activităţi cu caracter ocazional sunt: agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi recuperarea materialelor”, a precizat Bogdan Ţucă, purtătorul de cuvânt al ITM Olt.

Trebuie menţionat că încălcarea prevederilor cu privire la întocmirea şi transmiterea registrului de evidenţă a zilierilor, dar şi încălcarea prevederilor cu privire la obligativitatea beneficiarului de a asigura zilierului echipament de lucru şi protecţie se sancţionează cu amendă de 6.000 lei.

De asemenea, persoanele care lucrează cu zilieri sunt obligate la plata unui impozit de 16%, în caz contrar riscând amenzi de până la 20.000 lei. Pentru o zi de muncă, muncitorii au obligaţia să lucreze între 8 şi 12 ore maximum şi şase ore în cazul minorilor. Încălcarea prevederilor cu privire la durata activităţii, respectiv cuantumul indemnizaţiei, se sancţionează cu suma de 10.000 de lei.

Agricultura, silvicultura, vânătoarea şi pescuitul, exploatările forestier, piscicultura, acvacultura, pomicultura, viticultura, apicultura şi zootehnia rămân principalele domenii în care sunt utilizaţi zilierii.

De precizat ar mai fi faptul că, din vara lui 2014 au intervenit câteva modificări la legea zilierilor. Astfel, au fost eliminate unele domenii în care putea fi utilizată o astfel de categorie de persoane. Este vorba în primul rând despre activităţile de curăţenie şi manipulare mărfuri, însă nici instituţiile publice nu pot desfăşura activităţi cu zilieri. Excepţie fac primăriile care au organizate diferenţiat serviciile de gospodărire comunală. Activităţile în care se poate recurge la zilieri pot fi identificate în baza unor coduri CAEN.

Comentarii

Redacţia

2017-03-17 13:27:50

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro