Agenda fermierului, înlocuită de aplicaţia Agriso. Ştefan Stănescu: „Îmbinăm tehnologia cu agricultura, pentru ca ferma vegetală să devină cât mai rentabilă”

Agromec Vişina este una dintre cele mai de succes ferme din judeţ, pentru că administratorul ei, Ştefan Stănescu, a înţeles că agricultura nu se poate lipsi de sprijinul tehnologiei moderne. Din dorinţa tânărului fermieri de a şti exat ce se întâmplă pe parcele sale, în timp real, a apărut aplicaţia Agriso. Simplu, rapid şi eficient.

Ştefan Stănescu administrează cu succes Agromec Vişina, o fermă vegetală ce însumează 3.500 de hectare distribuite pe raza a opt localităţi.

Tânărul manager de fermă spune că aplicaţia Agriso a luat naştere din necesitate, pentru că a vrut permanent să ştie ce se întâmplă pe cele 270 de parcele pe care le deţine. Ştefan Stănescu spune că această aplicaţie, ce cucereşte noi pieţe de pe Mapamond, ajută fermele să obţină producţii mai mari.

„Agricultura şi tehnica încep să se îmbine din ce în ce mai bine. Aplicaţia Agriso ajută foarte mult fermele să obţină producţii mai mari şi să scadă costurile. Nu mai pot merge una fără alta de acum înainte, pentru că presiunea pe preţuri este foarte mare de la an la an şi atunci fermierii trebuie să găsească noi soluţii să devină mai eficienţi pe preţurile deja mici. Singurele variante vor fi aceste soluţii tehnologice, care îi vor ajuta să aibă sub control ferma”,
a spus Stănescu.

Aplicaţia permite un control total asupra fermei. Administratorul acesteia poate vedea exact suprafeţele agricole, cum lucrează utilajele în timp real, viteza cu care lucrează. Se poate vedea consumul de motorină pe fiecare operaţiune în parte şi chiar dacă operaţiunea este rentabilă sau nu.

Aplicaţia, în locul agendei fermierului


Fermierul oltean susţine că datorită aplicaţiei Agriso a renunţat la agenda fermierului. Nu mai scrie inutil, iar aplicaţia îi generează datele de care are nevoie.

„De asemenea, dispare agenda fermierului şi toate informaţiile legate de inputuri se vor nota direct în aplicaţie. Fermierul ştie exact ce îngrăşăminte a aplicat, ce tip de tratament a făcut. Sunt lucruri importante, pentru că noi facem 30 de experimente pe cinci culturi, ceea ce înseamnă 150 de experimente în total. Testăm de la soiuri şi tratamente, la ferilizanţi, la produse fitosanitare. La 150 de experimente făcute în fiecare an, dacă aş fi nevoit să le notez pe o agendă, mi-ar fi imposibil să-mi dau seama care a fost mai bun sau mai puţin bun. Sunt testări în care noi vedem exact ce tip de inputuri sunt favorabile pe microclimatul din zona noastră. Ştim să le selectăm pentru anul viitor, să ştim care sunt mai productive”, a adăugat Stănescu.

Scanări din satelit, pentru identificarea culturilor cu probleme


Tot cu ajutorul aplicaţiei Agriso, administratorul fermei de la Vişina face scanări din satelit sau din dronă, fiind astfel identificate zonele cu probleme.

„Facem scanări din satelit sau scanări din dronă, vedem exact unde sunt zonele cu probleme şi începem să le îmbunătăţim. Zona verde închis este mai productivă, la galben solul este mediu productiv, iar zona roşie ne indică că acolo sunt probleme şi luăm decizii. Punem mazăre ca să restructurăm azotul în sol sau cultivăm un covor vegetal ca să refacem viaţa bacteriană din sol, venim cu amendament în cazul în care solul este uşor acid. Dacă sunt băltiri, semănăm floarea sorelului şi lucernă, care ne drenează solul în zona respectivă. Îmbinăm tehnologia cu agricultura pentru ca ferma vegetală să devină cât mai rentabilă”,
descrie Ştefan Stănescu diferitele tehnici aplicate cu ajutorul Agriso, care este testată, la acest moment, de mai mulţi fermieri din Africa de Sud, Irlanda şi Ucraina.