Aflux de pacienţi cu suspiciuni de gripă, la Spitalul Judeţean. Patru cazuri confirmate cu teste de laborator, în Slatina

Aflux de pacienţi cu suspiciuni de gripă la Spitalul Slatina. Speriaţi de isteria care s-a creat, numărul oltenilor care solicită îngrijiri de specialitate a crescut considerabil, în ultimele zile. Zeci de teste rapide pentru depistarea virusului gripal sunt făcute la unitatea medicală slătineană, pentru cele pozitive probele fiind trimise pentru confirmare la Institutul Cantacuzino Bucureşti. Între timp, numărul oltenilor diagnosticaţi cu gripă a crescut la patru.

În afara femeii de 53 de ani, primul caz de gripă din judeţ, pentru trei copii cu vârstele cuprinse între 6 şi 17 ani, toţi încadraţi în unităţi de învăţământ din Slatina, testele de laborator au demonstrat că au virusul.

Potrivit DSP Olt, toţi pacienţii diagnosticaţi au beneficiat de tratament specific antiviral, tamiflu.

Epidemiologul Cătălin Pătru spune că astfel de cazuri vor apărea în toate unjtăţile de învăţământ, iar populaţai nu trebuie să se sperie.

„În toate şcolile vor apărea cazuri de gripă, oamenii nu trebuie să se sperie. Pacienţii trebuie să fie izolaţi la domiciliu, să cheme medicul de familie. Nu este atât de importantă diagnosticarea, cât izolarea pacientului, spălarea pe mâini. Teste rapide se lucrează permanent, pentru că numărul pacienţilor care vin cu suspiciune de gripă a crescut. Doar astăzi patru teste rapide au ieşit pozitive şi au fost trimise pentru confirmare la Institutul Cantacuzino Bucureşti”, a spus medicul Cătălin Pătru.

Pentru limitarea extinderii infecţiilor  virale, inclusiv gripa, DSP Olt recomandă populaţiei:

- Evitarea, pe cat posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave;
- Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare);
- Evitarea consumului de  alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare şi astfel la agravarea simptomelor.
- Adaptarea unei ţinute vestimentare adecvate sezonului.
- Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate. Omul bolnav se izoleaza de restul familiei într-o camera corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită).
- Evitatea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor semne, simptome compatibile cu gripa.