Adrian Bărbulete: „Consider că elevul trebuie să rămână la ore, nu să facă de serviciu pe şcoală”

Inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Adrian Bărbulete, a vorbit, joi, de Ziua Internaţională a Educaţiei, despre problema manualelor şi auxiliarelor, propunerile de modificare a Legii Educaţiei sau despre regulamentele de funcţionare a şcolilor. Nou şef al învăţământului oltean crede că practica elevului de serviciu ar trebui să dispară.

Vi se pare greoi circuitul auxiliarelor?
Din punctul nostru de vedere, al inspectoratului, nu este un circuit greoi, este unul normal - părinţii, elevii profesorii trebuie întrebaţi şi, în urma dezbaterilor care vor avea loc, cu siguranţă că ministerul va lua cea mai bună decizie.

Aţi identificat probleme în Legea educaţiei?

Se vor organiza dezbateri publice cu privire la aspectele semnalate şi, în urma acestora, vom identifica atât puncte slabe, cât şi puncte tari. Cele slabe, bineînţeles, se vor transforma în obiective, iar cele bune se vor menţine, cu siguranţă, în continuare.

În ceea ce priveşte manualele tipărite, ministerul a transmis că obligaţia sa este să pună la dispoziţia elevilor manuale tipărite, care pot fi şi în formă digitală. Vi se pare normal, având în vedere că cei de la ţară au posibilităţi mai reduse privind internetul?

Unităţile de învăţământ din judeţul Olt sunt conectate la internet. Mai sunt probleme cu conexiunea în localităţile izolate. După cum ştiţi şi dumneavoastră, examenele de final de ciclu sunt monitorizate audio-video, online, aşadar profesorii şi elevii au şi acum posibilitatea să se informeze din manualele digitate. Părinţii vor decide, împreună cu copiii şi profesorii, în urma dezbaterilor care vor avea loc, dacă e nevoie neapărat de manualele în formă clasică.

Referitor la regulamentul şcolilor, s-a vorbit despre restricţionarea utilizării telefoanelor mobile atât de către elevi, cât şi de către profesori. Care este punctul de vedere al ISJ Olt?
După cum ştiţi, prin Legea educaţiei, telefoanele mobile erau interzise în unităţile de învăţământ. Domnul ministru a spus că această prevedere poate fi modificată prin regulamentele de ordine interioară ale unităţilor de învăţământ. Acolo unde profesorii consideră că pot face lecţii cu ajutorul telefoanelor mobile, acestea pot fi utilizate, în timpul orei. În prezent, nu se folosesc telefoanele mobile, la orele de clasă.

Referitor la elevul de serviciu pe şcoală, ar fi bine să se renunţe la această practică?
Există elevul de serviciul pe şcoală, în unităţile de învăţământ din judeţ. Ei îşi desfăşoară activitatea pe baza unor planificări făcute de către profesorii diriginţi şi consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ. Consider că elevul trebuie să rămână să-şi desfăşoare activitatea didactică şi nu să aibă zile când trebuie să îndeplinească funcţia de serviciu pe şcoală.

Referitor la finanţarea salariilor, de anul viitor, banii ar urma să vină direct la şcoli şi să nu mai treacă prin consiliile locale. E mai bine, se evită anumite blocaje?
Nu ştiu dacă este mai bine sau mai rău. Vom vedea cum vor decurge lucrurile. Noi vom avea cu siguranţă datele exacte de la unităţile de învăţământ şi sperăm să nu existe sincope. În prezent, de la Contabilitate nu mi s-a raportat că ar fi vreo problemă privind salariile.