76 de elevi olteni au gripă. DSP Olt poate închide şcolile dacă absenteismul ajunge la 20%

76 de elevi din judeţul Olt sunt bolnavi de gripă, potrivit unei situaţii centralizate de Inspectoratul Şcolar, cinci dintre aceştia fiind dintr-o singură clasă de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina. Colegii lor au fost trimişi acasă, luni, pentru a se dezinfecta sala.

Inspectorul şcolar general adjunct, Florica Grecu, a declarat că, potrivit situaţiei transmise de unităţile de învăţământ, există 76 de cazuri de gripă confirmate şi 2.253 de alte boli de sezon. Ea a adăugat că situaţia este dinamică, la schimbul de diminieaţă fiind vorba de doar 36 de cazuri de gripă.

„Noi am cerut de la şcoli o situaţie cu cazuri de gripă confirmate de cabinetele medicale. La noi ajunge prima dată această situaţie. Medicul familie le-a confirmat şi a trimis către şcoală şi din scutire reiese acest lucru, fie sunt confirmate direct în cabinetele medicale. Nu-i confirmă imediat, iar situaţia se schimbă foarte repede pentru că, dimineaţă, spre exemplu, aveam 36 de cazuri. Noi solicităm datele în cele două schimburi, dimineaţă şi după-amiază”, a declarat Florica Grecu.

În plus, îmbolnăvirea cu gripă a fost confirmată la cinci elevi din aceeaşi clasă de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina. Conducerea unităţii de învăţământ a luat decizia trimiterii acasă a celorlalţi copii.

„Am vorbit cu conducerea Colegiului „Minulescu” şi s-a luat decizia suspendării cursurilor pentru clasa respectivă, unde sunt cinci cazuri confirmate. Au trimis copiii acasă, după ce medicul le-a sugerat să dezinfecteze clasa şi nu mai aveau un alt spaţiu pentru a desfăşura orele de curs. Măsura a fost luată doar pentru ziua de astăzi (luni - n. red.), mâine vor reveni la şcoală”, a mai declarat inspectorul şcolar general adjunct.

Directorul DSP Olt, Marius Bodescu, spune că instituţia pe care o conduce poate închide o unitate de învăţământ dacă absenteismul elevilor depăşeşte 20 de procente.

„Dacă avem clase cu trei cazuri confirmate sau un procent de peste 20 la sută absenteism în fiecare unitate de învăţământ, DSP poate proceda la limitarea activităţii sau la suspendarea orelor de curs la nivelul clasei sau a întregii unităţi. Reluarea activităţii se poate face tot cu avizul DSP”, a spus Bodescu.
 

Medicul din cadrul DSP Olt, Magdalena Stegaru, insistă pe respectarea măsurilor de igienă în unităţile de învăţământ pentru ca virusul să nu se extindă.
 
„Am transmis măsuri din 17 ianuarie către ISJ Olt pentru distribuirea în unităţile şcolare. Ne dorim intensificarea măsurilor de igienă colectivă, tot ce înseamnă dezinfecţie cu substanţe clorigene, aerisirea sălilor de clasă, intensificarea triajului epidemiologic efectuat de către personalul medical din urban. Colaborarea dintre personalul medical şi cel didactic este foarte importantă atât cu privire la aflarea cauzei absenteismului copiilor din unităţile din învăţământ, cât şi semnalarea către cabinetul medical a cazurilor punctuale ce pot apărea în timpul cursurilor”,
a spus Stegaru.

Deşi sunt şcoli ce nu au primit autorizaţia de funcţionare, Stegaru spune că săpun există în toate unităţile de învăţământ din judeţ.

„Avem şcoli unde nu este apă curentă, dar un lavoar cu săpun există în fiecare unitate de învăţământ, chiar dacă ele nu au autorizaţie. Un minimum de condiţii există”, a adăugat Stegaru.

Potrivit statisticii DSP Olt, în unităţile de învăţământ din judeţ există doar 17 medici.

„Pe partea de urban avem 17 medici şi 98 de asistenţi medicali, în condiţiile în care sunt 143 de şcoli în urban, unde populaţia şcolară este de peste 36.500, faţă de rural unde avem 23.000. Medicul de familie este cel care va şi raporta dacă are îmbolnăviri”, a conchis Stegaru.