4 semnale care îți arată că e timpul să faci o vizită la stomatolog

Știi că atunci când ai o durere puternică de dinți nu se mai pune problema de a amâna vizita la dentist. Și, totuși, de ce sa lași până în ultimul moment o situație care poate fi soluționată mult mai ușor în faza incipientă? Dantura noastră nu doar că este cartea de vizită pe care o afișăm încă de la primele contacte cu cineva, dar sunt și piese de rezistență ale sănătății noastre, fiind mediul prin care ingeram hrana.

Așadar, atenția și grija pe care o acordăm danturii noastre este oglinda respectului și a iubirii pe care o avem față de propria persoană. De asemenea, vizita periodică la dentist este este parte din caietul de sarcini, și nu doar cele precipitate, doar atunci când durerea devine insuportabilă. 

 Iată cateva dintre cele mai relevante simptome care îți arată că e timpul să-ți faci o programare la dentist:

 1. Durerea de dinți

Fie că vorbim de dinți, de altă parte a corpului sau chiar de planul emoțional, cel mai evident semnal al problemelor nerezolvate este durerea. Așadar, dacă resimți un disconfort al dinților când consumi ceva rece sau cald, când bate vântul mai puternic sau când mesteci ceva crocant, e un prim semn că vizita la stomatolog nu mai trebuie amânată. Și oricât de comod ar fi să iei o pastilă sau să te distragi cu alte activități, durerea nu va dispărea pur și simplu, ba din contra, se va agrava progresiv. Așadar, intră pe acest link și ia măsurile necesare încă de la primul semnal de disconfort. 

 2. Sângerarea gingivală

Dacă observi că periajul dinților îți provoacă sângerări, e bine să consulți un specialist, deoarece acest simptom poate indica mai multe probleme. Fie că este sau nu însoțită și de durere, hemoragia este primul semnal al gingivitei sau al parodontozei. Așadar, nu subestima acest simptom și caută să descoperi care e cauza sensibilității gingiilor. 

3. Sensibilitatea dinților

Dacă încep să te doară dintele imediat după ce ai băut ceva cald sau rece, acesta este un semnal clar al sensibilității dentare. Sunt situații în care motivul e clar, ca de exemplu, o recentă intervenție stomatologică, precum detartrajul. Însă, dacă ai dinți sensibili, disconfortul este resimțit în contact cu cei mai minori stimuli. Unul dintre principalii factori care cauzează hipersensibilitatea dinților este degradarea stratului lor exterior, adică a smalțului. Tratamentul diferă în funcție de fiecare caz particular. 

4. Respirație urât mirositoare

Respirația neplăcută care nu este cauzată de consumul unor anumite alimente, precum usturoiul ori ceapa, sau substanțe, precum tutunul, este un alt semnal care îți arată ca dintii tăi nu sunt în cea mai bună formă. Așadar, dacă nu suferi de boli cronice, precum diabetul sau hepatita, problema este, cel mai probabil, cauzată de reziduurile rămase pe gingii, pe limba sau în spațiile dintre dinți. De asemenea, cariile, ciupercile sau aftele sunt responsabile pentru asta. 

 În concluzie, atât timp cât ai grijă să urmezi un ritual zilnic de igienă orală, ar trebui să te bucuri de dinți sănătoși și frumoși. Parte din rutina de îngrijire a dinților este și vizita periodică la stomatolog, pentru că mereu e mai simplu sau previ decât să tratezi. 

Sursă imagine: Shutterstock.com