4 orașe de poveste din Europa pe care orice pasionat de istorie trebuie să le viziteze

Pe lângă faptul că reprezintă unul dintre cele mai satisfăcătoare mijloace de a te relaxa și de a ieși din cotidian, călătoriile se numără printre cele mai bune căi de a te educa și de a te familiariza cu diferitele civilizații din oricare colț al lumii. Dacă ești pasionat de istorie, o călătorie într-o țară sau într-un oraș cu o cultură bogată în spate poate deveni o experiență de neuitat.

Europa are extrem de multe astfel de locuri de oferit. Fiind un continent cu o istorie îndelungată și cu o cultură foarte vastă, este imposibil să nu treci pe lista de călătorii cel puțin o destinație plină de grandoare, de romantism sau evenimente  istorice. Vei observa că nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl vei avea atunci când vei vizita săli de conferință poleite cu aur, temnițe întunecate din perioada medievală sau grădini imense renascentiste, renumite pentru măreția lor. 

Iată 4 locuri încărcate de cultură pe care trebuie să le vizitezi dacă iubești istoria!

1. Cracovia, Polonia

Cracovia se numără printre cele mai mari și mai vechi orașe ale Poloniei, reprezentând una dintre atracțiile principale pentru turiștii din întreaga lume. Originea acestui oraș datează încă din secolul VII d.Hr., iar până în secolul X acesta a devenit unul dintre cele mai importante centre comerciale ale Europei Centrale.

Dacă vei vizita Cracovia, vei putea descoperi locuri încărcate de frumusețe și istorie, precum centrul istoric și Castelul Wawel, construit la granița dintre stilul gotic și rococo și considerat simbolul principal al Poloniei. Reprezentând în trecut casa familiilor regale poloneze, Castelul Wawel găzduiește în prezent numeroase muzee pe care le poți vizita. De asemenea, Barbacana Cracoviei este una dintre puținele avanposturi medievale încă existente în Europa. Aceasta a fost construită în secolul XV, iar în prezent se numără printre principalele atracții turistice ale Poloniei. Dacă vei avea noroc, poate vei putea chiar să iei parte la un spectacol de teatru sau la o expoziție de artă, căci astfel de evenimente se organizează regulat în interiorul său. 

2. Veneția, Italia

Declarat în 1979 patrimoniu UNESCO, Veneția este cu siguranță un oraș care te va lăsa mut de uimire în fața străzilor renascentiste și arhitecturii grandioase. Fiind cel mai important oraș-port al Italiei, aceasta îți oferă sute de străduțe labirintice ornate cu detalii arhitecturale impresionate și numeroase terase la marginea apei unde poți savura o cafea clasică italiană.

Una dintre cele mai importante atracții turistice ale Veneției este reprezentată de Basilica di San Marco, capela privată a dogelui și una dintre cele mai apreciate biserici din întreaga lume. Construită în secolul XXI, Basilica dispune de o arhitectură impresionantă inspirată din arta bizantină, iar interiorul său este ornat de lucrări de mozaic poleite cu aur. La câțiva metri de ea, vei putea găsi Palatul Dogilor cu celebra sa Punte a Suspinelor, care găzduiește lucrări de artă renumite ale artiștilor venețieni precum „Paradisul” lui Tintoretto, cea mai întinsă pictură în ulei din întreaga lume. Anumite tururi private includ și vizitarea închisorii Prigioni, de unde celebrul Casanova a reușit să evadeze în 1757. 

3. Dubrovnik, Croația

Fiind situat pe malul Mării Adriatice, Dubrovnik reprezintă una dintre atracțiile principale ale Croației, atât pentru plajele sale întinse, cât și pentru centrul său istoric. Dacă dorești deci să te bucuri de plajă și să descoperi, în același timp, o istorie și o arhitectură impresionantă, alege un sejur în Dubrovnik, căci cel mai probabil aceasta este destinația ideală pentru tine.

Dacă vrei să descoperi istoria acestui loc, vizitează Zidurile Orașului Vechi. Ridicate pentru prima dată în secolul X și restructurate în secolele XIII și XIV, acestea au o înălțime de aproximativ șase metri și se întind pe o lungime de aproape doi kilometri. De-a lungul lor vei găsi turnurile Minceta și Bokar, precum și fortărețele Lovrjenac și Revelin. De asemenea, Catedrala Adormirii Maicii Domnului se numără și ea printre atracțiile pe care nu trebuie să le ratezi. Construită pe ruinele unei alte catedrale distruse de cutremurul din 1667, aceasta a fost proiectată în stil baroc de către arhitectul roman Andrea Bufalini. În interiorul său vei putea admira numeroase opere de artă de secol XVI-XVIII ale celor mai renumiți pictori italieni, precum Rafael sau Tițian. 

 4. Berlin, Germania

Al doilea cel mai mare oraș al Uniunii Europene, Berlin deține o istorie extrem de bogată, mai ales atunci când este vorba de secolul XIX. Una dintre cele mai importante atracții turistice ale acestui oraș este Reichstag-ul, clădirea parlamentului german, incendiată în anul 1933 și folosită ca pretext pentru naziști de a-și consolida puterea. La cinci minute de mers pe jos de aceasta, vei găsi Poarta Brandenburg, construită la sfârșitul secolului XVIII și considerată în prezent unul dintre cele mai importante simboluri istorice ale Europei. În fața acestei porți și-a susținut președintele american Ronald Reagan ultimatumul de desființare a Zidului Berlinului în fața liderului sovietic, Mihail Gorbaciov. Exact lângă poarta Brandenburg vei găsi un monument memorial dedicat victimelor nazismului, precum și un centru informațional pentru Holocaust.

De asemenea, ruinele Zidului Berlinului se numără și ele printre atracțiile principale pentru turiștii din fiecare colț al lumii. Separând părțile de est și de vest ale Berlinului, Zidul a fost demolat în noiembrie 1989, fiind primul pas făcut înspre reunificarea Germaniei, finalizată oficial un an mai târziu. 

Dacă îți organizezi un itinerariu prestabilit și știi exact ce cauți, călătoriile pot reprezenta o întreagă oază de povești ascunse care așteaptă să fie descoperite. Fă-ți de acum planurile de călătorie și pornește la drum!

Sursă foto: Shutterstock.com.