300.000 de ouă cu Fipronil, vândute de o fermă din Scorniceşti. Unităţii avicole i s-a interzis comercializarea ouălor

DSVSA Olt a descoperit ouă cu Fipronil la o fermă de păsări din Scorniceşti, care aparţine aceleiaşi societăţi din Teleorman, protagonista unui scandal la început de an. Peste 285.000 de ouă contaminate cu substanţa interzisă produse la Scorniceşti au fost comercializate în patru judeţe şi în Bucureşti.

După scandalul din Teleorman, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a intensificat controalele la fermele avicole din județ. În cadrul unei acțiuni de verificare a modului în care se respectă condițiile sanitare veterinare și de siguranță a alimentelor referitoare la producerea ouălor destinate comercializării, pe 15 ianuarie s-au prelevat probe de ouă și teste de sanitație pentru analize de la o fermă de păsări din Scorniceşti, care aparține aceleiași societăți din județul Teleorman, unde s-a depistat prezența Fipronilului în ouă, la început de an.

Buletinele au confirmat prezența Fipronilului în probele analizate, autorităţile demarând o anchetă. Au fost puse sub sechestru ouăle aflate la momentul controlului în unitate şi a fost interzisă livrarea pentru comercializare, până la sosirea rezultatelor de laborator. Totodată, DSVSA Olt a mai prelevat alte probe pentru a fi analizate, buletinele de analiză din 20 ianuarie confirmând prezența Fipronilului și în alte probe de ouă.
 
Potrivit specialiştilor olteni, concentrațiile de Fipronil detectate în probele analizate au fost între 0,02 și 0,07 mg/kg (limita maximă admisă este 0,005 mg/kg).

Peste 280.000 de ouă produse la Scorniceşti au fost comercializate în patru judeţe şi în Capitală.

„La sediul unității sunt sechestrate 304.230 de ouă, care vor fi dirijate, conform procedurilor, către unități autorizate de neutralizare, unde vor fi distruse. Din datele anchetei a reieșit că 285.570 de ouă, producția din perioada 15-18 ianuarie, a fost comercializată în următoarele județe: Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și municipiul București”,
se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Autorităţile au mai găsit şi alte nereguli cu privire la etichetarea ouălor şi asigurarea trasabilităţii produselor pentru 569.490 de ouă. Astfel, a fost dispusă măsura retragerii preventive de la comercializare a tuturor loturilor începând cu perioada 4 ianuarie -18 ianuarie.

„Unitatea respectivă a fost sancționată cu emiterea unei ordonanțe de interzicerea a activității de dezinfecţie şi a fost aplicată o amendă în valoare de 12.000 lei, pentru utilizarea de substanțe în operațiunile de dezinfecţie fără documente însoțitoare conform legislației în vigoare”
, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Mai mult, până la clarificarea situaţiei, ferma din Scorniceşti nu mai are voie să comercializeze ouă. Autorităţile au retras de la comercializare 64.959 ouă, din care 63.330 bucați au fost transmise către neutralizare.