270 de oltence au beneficiat de mamografii gratuite. Radiologii au stabilit că doar 53 de investigaţii au fost normale

270 de femei din 22 de comune ale judeţului au beneficiat de mamografii gratuite. Clubul Rotary a derulat acest proiect de screening gratuit pentru depistarea precoce a cancerului mamar, în perioada mai - 1 octombrie, când este sărbătorită Ziua Naţională de Luptă împotriva Cancerului de Sân. Doar 53 de mamografii au fost normale, 115 oltence au o patologie benignă, iar pentru două situaţia este gravă, radiologii indicând noi investigaţii suplimentare.

În urma derulării Balului Anual Rotary din aprilie, membrii clubului din Slatina au decis să se implice într-o campanie de screening gratuit prin mamografie pentru femeile din mediul rural, ce a fost derulată prin intermediul Clinicii Lisimed din Slatina.

Cu ajutorul primarilor şi medicilor de familie, 270 de femei cu vârsta peste 40 de ani din Verguleasa, Perieţi, Brebeni, Studina, Corbu, Oporelu, Şopârliţa, Sâmbureşti, Pârşcoveni, Osica de Sus, Tufeni, Valea Mare, Obârşia, Deveselu, Vâlcele, Spineni, Oboga, Cezieni, Giuvărăşti, Izbiceni, Vişina Nouă, Tia Mare au fost convinse să vină să-şi facă o mamografie.

Medicul primar radiolog, Alen Stegaru, care a interpretat mamografiile celor 270 de oltence a declarat că doar 53 de femei au primit în totalitate veşti bune.

„Eu m-am ocupat de partea tehnică a acestui proiect frumos al Clubului Rotary Slatina. Spun frumos, pentru că gradul de informare, precum şi accesul la acest tip de investigaţii pentru persoanele din mediul rural sunt dificile. Au fost investigate 270 de femei din mediul rural, cu sau fără patologie mamară cunoscută. Din fericire pentru studiul actual, a rezultat că doar două dintre paciente au fost încadrate în grupa patru de risc. Lor li s-a recomandat să-şi efectueze şi alte tipuri de investigaţii, chiar biopsia. Majoritatea pacientelor au prezentat o patologie din sfera benignă. Doar 53 de mamografii au fost normale”, a spus medicul.

Reprezentantul Clubului Rotary Slatina, Simona Capisizu, a declarat că femeile au fost convinse să vină să-şi facă o mamografie cu ajutorul primarilor şi medicilor de familie.

„Realaţia noastră cu beneficiarii proiectul s-a derulat prin intermediul primarilor din localităţile unde femeile au fost dispuse să vină pentru mamografii. A fost şi o colaborare între primărie şi medicii de familie”, a spus Simona Capisizu.

Angrenat în acest proiect, stomatologul Andreea Dumitrescu, a spus că decesele din cauza cancerului mamar sunt acum pe locul al doilea, după decesele cauzate de bolile cardiovasculare.

„Din păcate, cancerul mamar a urcat pe locul al doilea ca şi cauză a deceselor, după bolile cardiovasculare. Acesta a fost principalul motiv ce ne-a determinat să derulăm acest proiect. Mai mult de atât, în România media acestei boli este mult mai mare decât cea la nivel global. Doamnele din mediul rural au acces mult mai greoi la acest tip de investigaţii şi din cauza transportului, din cauza costurilor. La nivel naţional nu există un program  gratuit de screening al cancerului mamar”, a spus Andreea Dumitrescu.