13 localităţi, încadrate în zona de supraveghere, după apariţia focarului de pestă porcină de la Şerbăneşti

Autorităţile locale au luat, marţi, o serie de măsuri pentru limitarea extinderii focarului de pestă porcină de la Şerbăneşti. Astfel, 13 localităţi şi trei fonduri de vânătoare au fost incluse în zona de supraveghere, altele fiind în zona de protecţie.

În cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor de la nivelul judeţului a fost aprobat programul de măsuri privind focarul de pestă porcină din comuna Şerbăneşti.

Autorităţile au inclus în zona de protecție, de trei kilometri, UAT Şerbăneşti, cu satele Şerbăneştii de Sus, Strugurelu şi Şerbăneşti, şi UAT Crâmpoia, cu satul Buta. În această zonă de restricţie intră şi Fondul de Vânătoare 31 Bărcănești (efectiv trei capete mistreți), Fondul de Vânătoare 30 Crâmpoia (efectiv cinci capete mistreți), Fondul de Vânătoare 28 Brăneasa ( fără efective de mistreți).

Totodată, alte 13 localităţi au fost încadrate în zona de supraveghere, de zece kilometri, după cum urmează: Crâmpoia, Nicolae Titulescu, Ghimpețeni, Ghimpețenii Noi, Bârza, Stobărăști, Tufeni, Floru, Icoana, Bacea, Movileni, Schitu, Greci. Aici intră şi Fondurile de Vânătoare 26 Schitu (fără efective de mistreți), Fondul de Vânătoare 29 Ghimpețeni (efectiv 20 capete mistreți) şi Fondul de Vânătoare 27 Icoana (efectiv 7 capete mistreți).

Probe de organe de la cadavre şi şase probe de sânge de la porcii din gospodăria de la Şerbăneşti au fost prelevate de DSVSA Olt şi trimise la Bucureşti pentru confirmarea diagnosticului. Totodată, au fost instituite şi alte măsuri pentru limitarea răspândirii focarului.

Reprezentanţii DSVSA Olt spun că toţi porcii din gospodărie au fost ucişi, iar cadavrele ecarisate.

„Conform procedurilor, au fost eliminate din exploatație animalele, iar cadavrele au fost ecarisate. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.