Interviu

2014-10-29, 17:00:10

„Vreau să oprim scandalul după alegeri şi să lucrăm împreună pentru bunăstarea tuturor românilor!”

Candidatul PSD pentru fotoliul de preşedinte al României, Victor Ponta, spune că principalele obiective ale sale îi vizează pe toţi românii, însă viitorul oricărei ţări normale îl reprezintă tinerii şi, implicit, Educaţia, domeniu vitregit de-a lungul vremii. Candidatul cu cele mai mari şanse la prezidenţiale spune că după zece ani de instabilitate este vremea ca România să intre pe un făgaş normal, să redevină o ţară competitivă la nivelul Uniunii Europene.

Domnule Victor Ponta, ce asigurări puteţi da că nu se vor mai tăia pensiile?

Trebuie să recunosc că sunt îngrijorat de faptul că unii dintre contracandidaţii mei, dacă vor câştiga alegerile, vor dori să taie din nou pensiile românilor, astfel încât să-şi poată acoperi cheltuielile pe care le-ar presupune punerea în aplicare a programelor lor economice. Tocmai de aceea, îmi iau angajamentul ferm că, atâta timp cât voi fi premier sau preşedinte, nu se va mai tăia niciodată niciun leu din pensia cuiva! Vă reamintesc faptul că prima măsură luată atunci când am venit la guvernare a fost să redăm cetăţenilor pensiile şi salariile tăiate de Traian Băsescu şi Emil Boc. Am reparat atunci o mare nedreptate şi am continuat să luăm măsuri pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al românilor: am crescut valoarea punctului de pensie, am introdus ajutoare pentru plata facturii la energie, am majorat cuantumul ajutoarelor pentru încălzire, am redus TVA la pâine de la 24% la 9%, am redeschis spitale, am amnistiat fiscal mai multe categorii sociale şi multe altele. Iar de la 1 ianuarie 2015 vom mări din nou pensiile cu 5%. Aceste măsuri luate arată intenţia noastră clară de a creşte nivelul de trai şi îi asigur pe toţi oamenii că, atât timp cât voi ocupa o funcţie publică importantă, nimeni nu se va atinge de pensia lor. 
 
Cum luptaţi cu fenomenul sărăciei în România? 
Să nu uităm că cei 10 ani de regim Băsescu au însemnat dispreţ, sărăcie şi umilinţă pentru români. Dar de când am venit la guvernare am depus toate eforturile nu doar pentru a relansa economia, dar şi pentru a repara nedreptăţile mari făcute de fostul regim, în special categoriilor sociale vulnerabile. Astfel, datorită creşterii economice, am reuşit să luăm o serie de măsuri pentru a reduce sărăcia şi nedreptăţile: majorarea alocaţiilor de stat pentru 500.000 de copii din familiile sărace, creşterea, de la 1 decembrie, a alocaţiei de hrană zilnică pentru 60.000 de copii din sistemul de protecţie, creşterea cuantumul alocaţiei de hrană zilnică pentru persoanele vârstnice şi cele cu dizabilităţi din centrele de îngrijire, iar începând cu 1 ianuarie 2015 vom majora indemnizaţiile persoanelor cu handicap. 
Mai avem enorm de multe de făcut, pentru că încă este prea multă sărăcie, prea multă corupţie, prea multă nedreptate! Sunt încă mulţi oameni care au nevoie de ajutor - şi scopul nu este să câştigăm alegerile să ne batem între noi, ci să câştigăm alegerile pentru a-i putea ajuta pe aceşti oameni. Dacă în doi ani şi jumătate am reuşit să facem multe, blocaţi fiind de un regim şi un preşedinte care a fost mereu contra, vă daţi seama câte se pot face uniţi, o echipă cu preşedinte, premier, guvern, parlament, toţi trăgând în aceeaşi direcţie?
 
Care este soluţia dumneavoastră pentru combaterea şomajului? 
În ultimii doi ani am reuşit să creăm peste 200.000 de mii de locuri noi de muncă şi perspectivele sunt încurajatoare, datorită măsurilor luate. Iar asta mai ales după ce, în perioada guvernărilor anterioare, s-au pierdut peste 700.000 de locuri de muncă.
Prin reducerea CAS vizăm crearea a 70.000 de noi locuri de muncă. Mai mult, am luat o serie de măsuri pentru a creşte ocuparea în rândul tinerilor şi aici aş dori să amintesc doar de programul „Garanţii pentru tineri”, de care au beneficiat peste 188.000 de tineri. Ştim că nu e suficient şi lucrăm pentru a continua pe acest drum, prin tot mai multe măsuri care să ajute economia să se dezvolte, să atragă investitorii, să creeze locuri de muncă şi mecanisme de sprijin pentru cei dezavantajaţi. 
 
Domnule Ponta, consideraţi că investiţiile în Educaţie sunt importante? Ce măsuri aţi luat ca prim-ministru pentru a sprijini cadrele didactice?
Da, am spus întotdeauna că Educaţia şi Sănătatea sunt domenii strategice pentru România, în care orice ban cheltuit reprezintă o investiţie extrem de utilă. Educaţia este domeniul care vizează direct tinerii, iar aceştia reprezintă viitorul României. 
Există numeroase proiecte aplicate şi măsuri concrete pe care le-am luat pentru a oferi sprijin profesorilor. Am dat înapoi procentul de 25% tăiat din salarii, am mărit cu 10% salariile profesorilor debutanţi şi am dezvoltat sistemul de utilizare a finanţării din fonduri europene pentru dezvoltarea carierei. Chiar dacă bugetul educaţiei a crescut în 2013 şi 2014, cred că cea mai bună soluţie pentru a ne apropia ca nivel de venituri pentru profesori de cel din Uniunea Europeană este să apelăm la finanţarea comunitară - un exemplu bun este programul „Dezvoltarea carierei didactice”, prin care profesorii primesc 150 de euro pentru a-şi cumpăra cărţi, fără a exista obligativitatea decontării.
 
Se spune că sunteţi mai preocupat de soarta celor vârstnici decât de cea a tinerilor. Este adevărat?
Sincer, mă preocupă soarta tuturor românilor. Sunt cel mai tânăr candidat - am fost cel mai tânăr premier şi pot fi cel mai tânăr preşedinte, evident că vreau să fiu aproape de tineri! Toţi românii sunt importanţi şi toţi au, în egală măsură, nevoie de un stat care să le fie util. În ceea ce priveşte tinerii, vreau să subliniez că, după succesul programului „Prima casă”, lunile acestea am venit cu un nou proiect: „Prima maşină”. Este un program prin care Guvernul îi ajută pe tineri să-şi achiziţioneze o maşină nouă, dar în acelaşi timp, stimulăm consumul şi susţinem piaţa auto, în special producătorii autohtoni, precum Dacia.  
 
V-am auzit în campanie promovând ideea necesităţii României de a atinge independenţa energetică. Aveţi o strategie în acest sens?
Independenţa energetică înseamnă preţuri mai mici pentru fiecare român, lipsa fricii că alţii ne decid soarta într-un context internaţional tensionat, înseamnă că investitorii vor veni în ţară şi vor crea locuri de muncă mai bine plătite, accentuând astfel ritmul de creştere economică a României. Dar mai înseamnă ceva - înseamnă independenţa energetică faţă de Rusia, şi o consolidare a poziţiei României în regiune, astfel încât să nu fim în pericolul de a fi atraşi în conflicte inutile. Una dintre cele mai importante decizii pe care le-am luat este blocarea creşterii preţului gazelor naturale produse în ţară pentru consumatorii casnici pe termen nedefinit şi chiar scăderea preţului pentru consumatori industriali. Am reuşit să amânăm liberalizarea preţurilor, iar acest lucru are efecte benefice pentru români, care pot fi observate şi în facturi.
 
În materie de politică fiscală, sunt multe voci care întreabă ce direcţie va urma România dacă PSD rămâne la putere? Ce veţi face cu taxele pentru perioada 2015 - 2020?
Înainte de orice, vreau să se ştie foarte clar că noi suntem singurii care am scăzut taxe. Ştiu că mai sunt multe de făcut, dar în acelaşi timp doresc să se ştie faptul că drumul pe care suntem este cel corect: am comasat peste 90 de taxe şi tarife parafiscale, am redus CAS-ul cu 5%, am redus TVA la pâine şi îl vom reduce şi la restul alimentelor de bază, am scutit firmele de impozitul pe profitul reinvestit. Şi avem de gând să continuăm exact pe acest drum, indiferent de atacurile şi sperietorile pe care le lansează diverşi contracandidaţi. Trebuie să fim atenţi, pentru că acei contracandidaţi care acum strigă că vor reducerea taxelor dacă vor câştiga alegerile sunt, de fapt, înconjuraţi de aceiaşi oameni care au mărit TVA de la 19% la 24%: Băsescu, Blaga, Predoiu etc. Este limpede că oamenii aceştia, fără tăieri de pensii şi salarii, nu se pot descurca din punct de vedere economic.
 
Domnule Ponta, în final, vă adresez o întrebare tranşantă: de ce să vină românii la urne să vă voteze? 
Aş vrea ca oamenii să ştie că, după 10 ani de scandal, ne aflăm acum în faţa unei alegeri care va fi decisivă pentru viitorul nostru, al tuturor. Românii trebuie să aleagă între continuarea regimului Băsescu, cu toate nedreptăţile şi austeritatea pe care acesta le-a adus, şi direcţia pe care o propun eu: o Mare Unire a românilor, prin care să facem din solidaritate şi bună-înţelegere valori naţionale, construind astfel o Românie puternică, o Românie care are grijă şi de cei în nevoie, dar care sprijină şi mediul de afaceri. Tot ceea ce facem are ca obiectiv creşterea bunăstării oamenilor, pentru că războiul politic, scandalul zilnic şi ridicarea de ziduri între români sunt tot mai dăunătoare ţării. Îi chem pe români alături de mine, să dărâmăm toate aceste ziduri, să fim mândri că suntem români şi să facem din nou acea unire de care România are nevoie!
 

Comentarii

Redacţia

2014-10-29 17:00:10

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...