DSP a verificat calitatea apei de la cele 16 piscine din Olt, avizate sanitar

16 piscine sunt avizate sanitar la nivelul judeţului Olt. Potrivit DSP, au fost prelevate probe pentru determinarea calităţii apei de îmbăiere, iar rezultatele sunt corespunzatoare din punct de vedere fizico- chimic si microbiologic. Autorităţile atrag atenţia cetăţenilor să nu se aventureze să facă baie în locuri neavizate sanitar, pentru că riscă o serie de boli.

DSP Olt anunţă că în planul tematic al Ministerului  Sănătatii, în perioada 01 iunie- 15 septembrie 2021, se deruleaza actiuni de verificarea  conformitatilor apelor de îmbăiere.

În cadrul acestor actiuni vor fi vizate urmatoarele:

- monitorizarea si evaluarea calitatii apei de imbaiere din zonele amenajate si neamenajate;

- evaluarea existentei unor posibile riscuri de imbolnavire prin activitatea de imbaiere in  zonele   amenajate si neamenajate;

- verificarea respectarii normelor de igiena la bazinele de inot, piscine şi stranduri;

- Prelevare  probe de apa.

La nivelul  judetului Olt  exista 16 piscine:

- zona loc. Slatina = 4 ( CSM - Bazin didactic de inot, CSM- Plaja Olt,  S.C.Happy Mix Grill S.R.L., SC Marcom Distributie SRL );

- zona Scornicesti =2 ( S.C.Malitext S.R.L., SC Tef Hotels SRL);

- zona Potcoava =1: S.C.Opticar S.R.L.;

- zona Bals= 1: SC Malipes SRL;

- zona Draganesti -Olt=1: Carabur  Platinum SRL;

- zona Valea Mare =1: S.C.”S.G.M. Impex” S.R.L.); 

- zona Giuvarast=1: piscina

- zona Caracal= 3 ( S.C.Cobraly 2000 S.R.L., S.C.Emma Long Life S.R.L., Asociatia 

Clubului Sportiv Palestra Crisan );

- zona Scărişoara = 1 ( S.C.Plavia Han S.R.L. ); 

- zona Corabia = 1 (S.C.Hotel Sucidava S.R.L.) 

„Obiectivele sunt autorizate din punct de vedere sanitar, pentru  sezonul estival 2021, din care 4 obiective au incheiat  contract de prestari servicii ( S.C.Malitext S.R.L., SC Tef Hotels SRL, CSM- Plaja Olt si S.C.Emma Long Life S.R.L. ), pentru determinarea parametrilor  microbiologici ( bacterii coliforme, E. Coli, Enterococi, indicatorul Pseudomonas A. ) si parametrilor fizico- chimici ( pH, clor rezidual liber ), cu scopul de a prevenii aparitia unor afectiuni dermatologice, precum: dermatitele , micozele cutanate.

 S-au prelevat probe pentru monitorizarea calitatii apei de imbaiere de catre reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Olt (S.C.Malitext S.R.L.); cu rezultate corespunzatoare din punct de vedere fizico- chimic si microbiologic”, transmite DSP Olt. 

D.S.P.  Olt recomanda populatiei evitarea înotului în locuri neamenajate sau necontrolate epidemiologic. Bolile provocate de îmbaierea în astfel de locuri pot fi:

- Conjunctivita şi otita sunt  boli des întâlnite în timpul verii din cauza scăldatului în 

locuri supraaglomerate sau neamenajate.  Conjunctivita se manifestă prin mâncărimi oculare, senzaţii de arsură, secreţie abundentă. Conjunctivita, atât cea bacteriană, cât şi cea virală sunt extrem de contagioase,  şi dacă nu sunt luate măsuri de tratament şi prevenire, boala se poate extinde şi la celălalt ochi sau la alte persoane.

- Otita se manifestă prin dureri de urechi, febră, frisoane, secreţie nazală, apetit 

diminuat, greaţă, vărsături, plâns nocturn, în cazul copiilor. Umezeala este unul dintre factorii care cresc riscul infecţiilor, de aceea otitele sunt mai frecvente în perioada practicării înotului.

- Meningitele, şi encefalitele  intră în rândul bolilor care prezintă un grad foarte 

ridicat de risc, ajungând să fie fatale dacă se întârzie administrarea tratamentului potrivit. Acestea sunt determinate de infestarea cu virusuri prezente în ape contaminate din  piscine neigienizate corespunzător.

- Boli digestive prin ingestia de apa de piscina;

Lista bolilor de “vară“ continuă cu acelea transmise pe cale cutanată. Simptomele sunt: dureri musculare, febra, frisoane, dureri de cap, icter, hemoragii renale.   

 Afecţiunile dermatologice apar atât pe pielea sănătoasă, dar au o incidenţă mai mare la cei care prezintă o poartă de intrare pentru bacterii, virusuri, paraziţi etc. (zgârieturi, răni).

De menţionat faptul ca îmbaierea in apa supraclorinata duce la iritaţia pielii, înroşirea pielii şi ochilor, mâncărimi, uscăciune, eczemă, alergii.