„Deputatul Stan a ajutat Coloneştiul, pentru restul comunelor, numai promisiuni”

Edilul din Poboru consideră că nu traseismul politic rezolvă problemele administrative locale, ci abilitatea de a gestiona corect banii din bugetul local, fie ei cât de puţini.

Problemele administraţiei din Poboru sunt aceleaşi ca şi în alte localităţi oltene conduse de primari ce aparţin partidelor din Opoziţie. Fondurile mici de la bugetul naţional sau deloc îi determină pe unii edili să facă anumite compromisuri, trecând de la un partid la altul, pentru a porni o investiţie, care să-i asigure continuitatea pe funcţie în următorul mandat.
Primarul de la Poboru crede că nu e nevoie de gesturi extreme în cariera politică şi administrativă, ci doar de o bună comunicare cu cetăţenii, dar şi de o gestiune corectă a „brumei” de bani din bugetul local.

„Ţara are bani, dar se duc acolo unde trebuie”

Primarul Bărăscu nu se mulţumeşte cu faptul că a reuşit să implementeze în mare parte proiectul privind introducerea reţelei de apă, cu bani de la Guvern, daţi „cu ţârâita”, pentru că într-o comunitate nu e nevoie doar de apă, chiar dacă la Poboru au fost probleme în această privinţă. Şi pentru alte investiţii cu bani de la bugetul naţional, finanţarea la Poboru se face cu dificultate.

 

„Grădinţa nouă din satul Cornăţelu, aflată în sediul şcolii, este realizată în proporţie de 70%, cu fonduri de la Ministerul Educaţiei. De doi ani n-am mai primit bani, aşa că suntem în stand-by. Am făcut adrese peste adrese, degeaba, banii tot politic se duc. Ţara are bani, dar se duc acolo unde trebuie, dar nu sunt eu în măsură să dau note guvernanţilor. Aşteptăm, la Inspectoratul Şcolar, nu mai avem trecere, asta e”, ne-a declarat primarul.

Reabilitarea Căminului Cultural, o investiţie necesară


Pentru a reuşi să administreze treburile curente ale localităţii, autorităţile din Poboru fac economii.

 

„De câteva zile am întrerupt ilumimatul public, pentru că nu mai avem bani. Am considerat aşa pentru că din luna mai până în octombrie, noaptea e mai mică, e mai senin, comuna nu se confruntă cu fenomene infracţionale, poliţia la noi încă o duce bine, faţă de ce vedem pe la televizor”, a mai spus edilul.


În centrul comunei, singura clădire care se distinge de celelalte este Căminul Cultural, un edificiu vechi de câţiva zeci de ani, care necesită unele reparaţii.

 

„Mai avem ceva bani puşi deoparte cu care am vrea să renovăm Căminul Cultural. Clădirea e veche, tabla de pe acoperiş e ruginită, au mai apărut fisuri în pereţi. Avem nevoie de această locaţie, avem diferite evenimente pe care le găzduim acolo şi dorim să arate frumos”, a precizat Bărăscu.

 

„În ceea ce priveşte starea drumurilor, eu zic că stăm bine faţă de alte localităţi. Avem peste 20 km drumuri judeţene, în stare acceptabilă, s-au mai asfaltat, s-au mai reparat, asta e, înţeleg că nu sunt bani. În vară suntem prinşi şi noi cu o porţiune de un kilometru în satul Crişu”, a mai spus edilul.

„Traseismul ăsta politic nu-mi place”

Comuna Poboru se află în Colegiul II, câştigat de fostul primar al Coloneştiului, Nicolae Stan, despre care Iulian Bărăscu spune că n-a călcat prin comuna pe care o conduce de la alegeri.

 

„Domnul deputat Stan, în al cărui colegiu se află şi Poboru, a candidat, a câştigat, a avut ceva voturi şi de la noi, dar eu nu am glume în program de dânsul. Am avut tot respectul pentru dumnealui pe vremea când era primar la PSD, se zbătea pentru comună, şi a fost un exemplu pentru mine în acest sens. Îmi doream să pot face şi eu pentru comuna mea ce a făcut dânsul pentru comuna dânsului. Nu e o critică, dar mie nu-mi plac oamenii care fug de colo, colo. Traseismul ăsta politic nu-mi place, dar n-are nimeni niciun interes să-l stopeze. Domnul Stan a ajutat Coloneştiul, şi poate o comună, două, din colegiul dânsului, pentru restul comunelor, numai promisiuni. Pe la mine, nu a trecut. Pe mine nu m-a invitat la alegeri, la UNPR, unde este acum, iar colegii mei, care s-au dus, să nu se vaiete, că e doar vina lor”, a spus primarul.


Edilul crede că acele persoane care reprezintă comunităţile rurale în Parlament ar trebui să se aplece mai mult asupra problemelor cetăţenilor şi ale autorităţilor locale, indiferent de culoarea politică, dar:
„În afară de domnul Stănescu, nu a trecut nimeni pe aici, să vorbească cu oamenii, să vadă ce probleme au, ce nevoi are comunitatea. Şi domnul Florin Iordache, care mă sună mereu, ne-a dat o maşină la primărie. I-aş primi pe toţi, dacă ar veni, păi, de ce nu vine la mine domnul Niţă, sau domnul Bobeş, sau domnul Steriu, pe care PSD-ul l-a trimis în Parlament şi dânsul a trădat imediat?”.

„De stânga am fost, şi cred că de stânga voi muri”

Întrebat dacă a fost contactat de reprezentanţi ai altor partide politice de la Olt, în încercarea de a-l convinge să-şi schimbe opţiunea politică, în schimbul unor promisiuni de investiţii, Bărăscu a spus: „Eu n-am promis nimănui nimic, de stânga am fost, şi cred că de stânga voi muri”.


Deşi e obosit, primarul crede că nu există o altă persoană capabilă să-i continue proiectele, de aceea, va candida pentru următorul mandat. „Am destule momente când îmi vine să nu mai candidez, sunt puţin obosit. Eu încerc să rezolv problemele oamenilor pe cale amiabilă. Nu văd un contracandidat care să preia şi să continue ce am început. Politica i-a învrăjbit pe oameni în aşa hal încât mulţi dintre ei nu se mai gândesc la comunitate, ci cum să facă rău”.

 

Activitatea şcolii din Poboru, restrânsă


Primăria funcţionează într-o clădire foarte veche, aflată într-o avansată stare de degradare. Autorităţile au reabilitat un fost magazin, pentru a da în folosinţă o clădire a primăriei nouă, dar deocamnată nu este funcţională. „De când m-am născut, ştiu că şi sfatul popular şi primăria au funcţionat în această clădire, care era prea veche ca să mai poată fi reabilitată. Am găsit o posibilitate de a ne muta. Eu consider că primăria este oglinda unei comune. Am cumpărat un magazin al fostei Cooperative, cu 600 milioane, acum patru ani, şi am reabilitat-o, cu o sumă de aproximativ şapte miliarde”, ne-a declarat primarul.

 

Noua clădire nu este însă de folos angajaţilor pentru că nu are montată centrala termică. „Mai avem probleme legate de centrala termică, pe care încă n-am montat-o. Dacă nu sunt sigur că avem căldura, chiar dacă vine vara, este posibil să nu reuşim până la toamnă. Problemele vin din faptul că firma care a câştigat licitaţia pentru reabilitare s-a desfiinţat. Trebuie să găsim patronul, să reziliem contractul şi apoi să continuăm cu altă firmă”, a mai spus edilul.