Ce spune Biblia despre controversatul subiect al jocurilor de noroc? Este sau nu păcat sa joci?

In doar cateva cuvinte, jocurile de noroc pot fi definite ca actiunea unei persoane de a investi o suma de bani pe ceva indefinit, pe o anumita miza asupra careia nu are control, cu scopul de a-si inmulti castigul. Omul, cu a sa ratiune, oricat de mult s-ar stradui sa-si planifice viata pana in cel mai mic detaliu, nu se poate feri de paradoxul vietii care ii arata in atat de multe situatii ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.

Asadar, dorinta oarba a omului de a crede in ceva abstract, nepalpabil precum “norocul” sau acel Dumnezeu atotputernic, este ceva absolut normal in conditiile in care iluzoriul ego, cu a sa suprematie si nevoie de control, paleste in fata hazardului vietii.

Jocurile de noroc sunt doar o manifestare a acestui fenomen, prin care omul se abandoneaza unui joc al sanselor, in care lui nu-i ramane decat sa cunoasca regulile si sa-si foloseasca intuitia, ca apoi sa spere ca norocul va fi de partea lui.

Este sau nu pacat sa joci jocuri de noroc?

Biblia nu condamna in mod specific jocurile de noroc, pariurile sau loteria, insa avertizeaza omul sa se fereasca de materialismul excesiv si de pasiunea pentru bani (1 Timotei 6:10; Evrei 13:5). Pentru un articol complet pe acest subiect, intra pe acest site si citeste mai multe. De asemenea, tot in paginile Scripturii, gasim ndemnul de a ne feri de incercarile de a “ne imbogati repede” (Proverbe 13:11; 23:5; Eclesiastul 5:10). Din aceasta perspectiva, in care jocurile de noroc sunt concentrate pe dragostea de bani si pe dorinta omului de a obtine un castig financiar rapid si facil, Biblia recomanda evitarea acestui comportament.

Pe de alta parte, in cazul in care omul are virturea cumpatarii si a moderatiei, orice activitate poate fi practicata in limite rezonabile fara a exista riscul de a cadea in pacat. Daca esti si tu interesat de jocurile de noroc, intra pe site si citeste toate informatiile de care ai nevoie pentru a-ti incerca nocorul in mod responsabil.

Jocuri de noroc mentionate in Biblie.

Cu toate ca in paginile Bibliei nu se face referire directa la practicarea jocurilor de noroc, in Levitic se mentioneaza notiuni precum “noroc” sau “sansa”, in contextul tragerii la sorti pentru a alege tapul ispasitor destinat jertfei. Povestea spune ca impartirea semintiilor pe Pamant, a avut loc tot in urma unei trageri la sorti, de catre Iosua. Neemia a tras la sorti pentru a stabili cine va ramane in interiorul zidurilor Ierusalimului si cine va parasi cetatea. Chiar si in Noul Testament gasim acest obicei de a trage lasorti, in contextul in care apostolii au apelat la acest joc al sanselor pentru a stabili cine il va inlocui pe Iuda. Dupa cum spune citatul din Proverbe 16:33 : “Se aruncă sorţul în poala hainei, dar orice hotărâre vine de la Domnul”, fie ca ii spunem “noroc”, “voia Domnului” sau “destin”, omul are nevoie sa stie ca cineva sau ceva ii ghideaza pasii prin viata, ca oricat de mare ar fi confuzia undeva exista o luminita la capatul tunelului.

Astfel, jocul de noroc poate deveni o modalitate de a intelege legile subtile ale vietii, in care noi putem doar sa cunoastem si sa respectam regulile jocului, sa ne creionam o strategie si un plan de actiune, insa sa lasam loc “norocului” sa dea lovitura de gratie, sa ne poarte in acest iures de suisuri si coborasuri, un echilibru perfect de victorii si pierderi, caci in definitiv, nu e nimic mai trist decat sa traim pe o linie dreapta, feriti de ciclurile firesti ale existentei.

Sursa imagine: Pixabay.com