„Ca să fii votat, cel mai important este dialogul cu oamenii”

Alegerile europarlamentare bat la uşă, strategia de campanie suferă ultimele mici retuşuri, toate pentru ca rezultatul înregistrat de Partidul Social Democrat Olt să obţină un scor cât mai bun. Preşedintele partidului, Paul Stănescu, spune că tot ce contează este contactul direct cu cetăţeanul, astfel încât acesta să înţeleagă importanţa exercitării acestui drept constituţional, şi să-i aleagă pe cei mai potriviţi pentru a-i reprezenta.

Cum abordează PSD Olt campania pentru europarlamentarele ce se apropie?
Ca de fiecare dată, PSD Olt este un partid bine structurat, bine organizat. Abordăm această campanie cu toată seriozitatea. Ca să fii votat, cel mai important, aşa cum am spus-o de fiecare dată, este dialogul cu oamenii. Altceva special nu am făcut niciodată şi nu vom face nici acum. Cred că important ca să te voteze cineva este ca noi, cei care am fost aleşi, să ne respectăm promisiunile făcute. Astfel, sunt convins că vom avea un vot favorabil.

Care este scorul ţintă la nivelul judeţului, în condiţiile în care la nivel naţional se vorbeşte despre 35%, chiar mai mult?
Sigur că ne dorim un scor bun, să fim printre primele organizaţii la nivel naţional. Cred, şi spun asta având argumentul cel mai serios, relaţia PSD-ului, a tuturor celor din administraţie, a oamenilor noştri de bază din partid cu cetăţenii judeţului Olt, că vom obţine un scor de peste 50%. Dacă vom sta de vorbă cu oamenii, şi cred că noi am făcut asta în permanenţă, aceştia vor veni la vot. De regulă, la europarlamentare vorbim despre un vot politic, chiar dacă există lista cu europarlamentari, oamenii vor veni să voteze o doctrină politică până la urmă. Din acea listă se pot evidenţia una, două individualităţi, nume sonore, în rest omul votează politic.

Este „Oltul puternic” la nivel de conducere centrală a partidului?
Da, cu siguranţă da. Relaţiile cu colegii mei sunt foarte bune, suntem oameni maturi, cu echilibru. Dar nu este suficient ca noi să venim cu rezultate la nivelul judeţului şi să nu fim şi recompensaţi. Sigur că ne dorim ca în Olt să avem cât mai multe realizări şi, nu mai târziu de acum două seri, prim-ministrul a spus că în vară, în luna iunie, va fi desemnat câştigătorul pentru autostrada Piteşti-Slatina-Craiova şi, probabil, ţinând cont de paşii care mai sunt de urmat, anul acesta va fi demarată construcţia. Lucrarea va cuprinde, la pachet, şi cele două centuri ocolitoare, cea a Slatinei şi cea a Balşului. Este una dintre investiţiile pe care ni le dorim cel mai mult la nivelul judeţului Olt. Bineînţeles, nu doar asta vrem, ne dorim ca în cel mai scurt timp să avem apă şi canalizare în fiecare localitate. Dacă la nivelul şcolilor am reuşit să rezolvăm, în mare parte, problemele, una dintre cele mai mari necesităţi o reprezintă infrastructura de sănătate, o situaţie sensibilă la nivel naţional, nu numai la noi. Chiar în şedinţa Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, pe care am avut-o zilele acestea, am fost preşedintele de consiliu judeţean care am ridicat această problemă şi l-am interpelat pe ministrul Fondurilor Europene, domnul Teodorovici, cu privire la strategia fondurilor europene pentru sănătate. Toţi colegii mei prezenţi în sală au achiesat la problema ridicată de mine. Fiind şi vicepremierul Liviu Dragnea prezent, am dezbătut pe larg această temă. Este o decizie prin care se vor face trei spitale regionale, la Craiova, Iaşi şi Cluj. Este foarte bine că se fac aceste trei spitale, dar problema noastră o reprezintă spitalele judeţene. Cei mai mulţi olteni apelează la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Este nevoie ca acest spital să fie reabilitat, modernizat şi utilat. Cu banii noştri, de la Consiliul Judeţean, de la Primăria Slatina, niciodată nu o să reuşim să facem ceea ce ne dorim într-un timp relativ scurt. De aceea, consider că fondurile europene sunt cele mai importante în următoarea perioadă. I-am rugat ca în strategia fondurilor europene să fie o categorie distinctă, ori în Programul Operaţional Regional ori în programul Ministerului Sănătăţii, bani speciali pentru spitale. Sigur, ne interesează şi celelalte spitale din judeţ, dar măcar un spital să-l putem avea la standarde înalte.

Care este relaţia cu senatorul de Olt Dan Şova?
Este o relaţie intrată uşor în umbră. Domnul ministru Dan Şova, senator de Olt, a tratat puţin cu indiferenţă nu atât organizaţia judeţeană a PSD, ci pe oamenii care l-au ales. Desigur, funcţia de ministru implică foarte mult timp, foarte multă muncă, dar poate există o zi pe lună, la două luni, în care să vii în mijlocul celor care ţi-au dat votul de încredere pentru a merge în parlament.


Ce se va întâmpla cu directorii de deconcentrate susţinuţi de PNL, care, teoretic, ar trebui să facă politica guvernului în instituţiile pe care le conduc, dar care politică este contestată în fiecare zi de liderii Partidului Naţional Liberal?
Întotdeauna noi am fost un partid foarte disciplinat şi aşa suntem în continuare. Preşedintele PSD a spus că oricând vrea să refacă alianţa cu liberalii. După cum aţi văzut, în Olt, avem vicepreşedinte de consiliu judeţean, în structura principală să spunem, un liberal. În nicio localitate nu s-a rupt alianţa cu PNL-ul, suntem în aceeaşi structură. Cu privire la directorii de deconcentrate, niciunul nu va pleca, atâta timp cât îşi respectă angajamentele la locul de muncă. Dacă va fi să plece cineva, vor fi cei care nu îşi fac treaba. Mai mult, nu organizaţia PSD Olt schimbă directorii de deconcentrate. Acesta este atributul miniştrilor. La ora aceasta putem spune că încă suntem în USL, doar că fără lider PNL. Nu ştiu ce interese a avut domnul Antonescu să ia un partid de la guvernare şi să plece în opoziţie, din moment ce ne-am asumat ca Uniune Social Liberală un proiect şi am fost votaţi masiv, într-un procent cum n-a mai fost în istoria alegerilor de după ‘89. Eu cred că a dat dovadă de iresponsabilitate, nicidecum de maturitate.

După doi ani de guvernare USL, consideraţi că se putea face mai mult?
Da, categoric da. Nemulţumiţi suntem tot timpul pentru că întotdeauna vrem mai mult. Dar în condiţiile în care fondurile europene erau aproape toate blocate când USL a preluat guvernarea, lucrurile au mers poate prea încet. Spun cu încredere că în următoarea perioadă vom veni cu cât mai multe lucruri concrete. În scurt timp vor începe lucrările la apă şi canal în foarte multe localităţi din Olt, se reiau lucrările la sala polivalentă din Slatina, bazinul sper să fie gata. Suntem conştienţi că foarte importante sunt fondurile europene, aşa că, în momnetul în care vor fi lansate ghidurile, împreună cu colegii primari suntem pe fază, ne-am stabilit proiectele, ştim ce avem de făcut, ca să fim printre primii care vom depune proiecte, astfel încât să putem accesa cât mai mulţi bani.

Dacă Alro îşi duce până la capăt intenţiile de închidere a unei părţi din producţie, economia judeţului va avea grav de suferit. Aveţi certitudinea că nu se vor închide cele trei hale?
Nu pot avea această certitudine, nu eu sunt patronul Alro. Dar ceea ce pot spune eu este că premierul Ponta le-a îndeplinit toate cerinţele. Unele dintre ele s-au rezolvat, altele sunt în procedură. Premierul şi-a asumat şi anumite riscuri în ceea ce priveşte schema energetică. Eu cred că, în maximum două săptămâni, tot ceea ce a promis prim-ministrul Ponta se va îndeplini. Marii consumatori de energie din România aveau un tratament discriminatoiu faţă de marii consumatori din ţările dezvoltate ale Uniunii Europene. În momentul în care nu aveau aceeaşi linie de start, sigur că Alro avea soartă grea. Dar premierul a înţeles foarte repede acest lucru. Vreau să îi asigur pe toţi marii producători din judeţul Olt că din funcţia pe care o ocup, cea de preşedinte al Consiliului Judeţean, voi face tot ce pot ca lucrurile să meargă bine. Am spus-o întotdeauna, cel mai important lucru pentru un om este să aibă loc de muncă, degeaba are apă, canalizare, nimic nu poate concura cu locul de muncă.

Cum vedeţi această vânătoare de preşedinţi de consilii judeţene şi oameni importanţi din PSD?
Oricine din ţara asta trebuie să respecte lege, indiferent că este primar, preşedinte de consiliu judeţean sau că este preşedintele ţării. Ceea ce nu-mi place este că în ţara asta parcă nu mai există prezumţia de nevinovăţie. Şi criminalii sunt judecaţi, şi ei au dreptul să se apere. Foarte rău pentru oamenii politici, dar nu numai, este că justiţia se face la televizor. Poate veţi spune că sunt subiectiv, dar nu consider că toţi aceşti primari, preşedinţi de consilii judeţene, care au fost duşi la DNA, reprezintă pericol social. A greşit, l-ai condamnat, să meargă acolo unde îi este locul dacă a încălcat legea. Aşa cum se procedează la noi, se întâmplă atâtea drame. Mă gândesc numai cum îţi intră mascaţii în casă la 5 dimineaţa, poate ai şi copii, este o adevărată dramă pentru ei, pot rămâne cu traume. Cine a încălcat legea, să plătească, dar nu aşa. Sigur, pare că lucrurile nu sunt întâmplătoare. Orice om se gândeşte că toate s-au întâmplat când mai sunt şase luni până la alegerile prezidenţiale şi o lună până la europarlamentare. Înevitabil îţi încolţeşte în minte ideea că ar putea fi o comandă. Nu cred că la Consiliul Judeţean Olt s-au întâmplat lucruri în afara legii. Pot exista greşeli, dar oricine este supus greşelii. Mai mult de atât nu cred că se poate vorbi în cadrul Consiliului Judeţean Olt.