Agricultură

2021-09-14, 09:40:01

Aproape 1.700 de porci vor fi ucişi într-o fermă din Scorniceşti, din cauza unui nou focar de pestă africană

Un nou focar de pestă porcină africană la o fermă din judeţul Olt. Aproape 1.700 de porci vor fi ucişi în Constantineşti, din Scorniceşti. Acesta este cel de-al cincilea focar izbucnit în exploataţiile comerciale din judeţ, până în acest moment fiind sacrificaţi peste 100.000 de porci din cauza pestei africane.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt anunţă că  a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Constantinești, oraș Scornicești, județul Olt, în data de 07.09.2021, în baza buletinului de analiză emis de IDSA București .

„În data de 08.09.2021, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Constantinești, oraș Scornicești, județul Olt, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 1680 capete suine, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare . 

Carcasele porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale”, transmite DSVSA Olt. 

Zona de protecție cuprinde următoarele localități: SCORNICEȘTI-CONSTANTINEȘTI, RUSCIORI .

Include o exploatație comercială de porci din localitatea Constantinești, FV 6 OPORELU,  FV 8 SCORNICEȘTI  .  

Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile:

SCORNICESTI - PISCANI, JITARU, NEGRENI, MOGOȘEȘTI, MĂRGINENI-SLOBOZIA, TEIUȘ, ȘUICA, MIHAIEȘTI-POPEȘTI, CHIȚEASCA, OPORELU-BERIA DE JOS, BERIA DE SUS, RADEȘTI, POBORU-CORNAȚELU, CREȚI, SURPENI, CUNGREA-MIEȘTI,TĂTULEȘTI-BĂRBĂLĂI , SPINENI- VINEȚI.

De asemenea, Include o exploatația comercială de porci din localitatea Negreni, Scornicești și FV 7 PRISEACA, FV 4 SEACA, FV 11 POTCOAVA, FV 5 VERGULEASA, FV 9 TĂTULEȘTI, FV 3 SPINENI .

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei .

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație .


Comentarii

Redacţia

2021-09-14 09:40:01

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...