Alro a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 1,1 miliarde lei în primul trimestru al anului 2022

Grupul ALRO a înregistrat, în trimestrul 1 al anului 2022, o cifră de afaceri de 1,1 miliarde lei, cu 48% mai mare față de aceeaşi perioadă anului 2021, când s-a situat la 744 de milioane lei.

Potrivit unui comunicat al Companiei, creșterea cifrei de afaceri este rezultatul cotațiilor mai mari ale aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME), combinată cu cererea în creștere pentru produsele cu valoare adăugată mare și foarte mare ale Grupului, în special pentru sectorul aero și creșterea cursului de schimb valutar. Condițiile favorabile de piață au fost, însă, contrabalansate parțial de creșterea prețurilor utilităților și materiilor prime pe piețele internaționale.

Presiunea ridicată pentru decarbonizarea energiei din România și din Europa a condus la anomalii pe piața de energie, începând din a doua jumătate a anului 2021, ceea ce a determinat o creștere a prețurilor de furnizare a energiei electrice, tendință care a continuat și în T1 2022. Toți acești factori externi au condus la o pierdere netă de 18 milioane lei în T1 2022, mai mică față de pierderea netă de 62 milioane lei, înregistrată în T1 2021.

„Provocările cu care ne-am confruntat în 2021 sunt, de asemenea, o realitate dură și în 2022, cu un impact și mai mare asupra întregii industrii europene a aluminiului. Având în vedere contextul actual, UE se așteaptă să piardă în 2021-2022 aproximativ 50% din capacitatea sa de aluminiu primar. Pentru Grupul ALRO, flexibilitatea, adaptarea și o nouă mentalitate definesc modelul nostru de afaceri pentru a ne continua activitatea, una strategică la nivel național și european. Continuăm să dovedim că măsurile pe care le-am implementat pentru reducerea costurilor, optimizarea proceselor, continuarea investițiilor strategice și, în plus, asumarea unei producții mai mici de aluminiu electrolitic și suspendarea treptată a trei din cele cinci hale de electroliză în primul trimestru al anului 2022 ne-au ajutat să limităm pierderea netă, păstrându-ne în același timp lichiditatea și îndeplinindu-ne toate obligațiile noastre financiare, inclusiv plățile aferente salariilor, impozitelor sau împrumuturilor”, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație Alro.

„Punem accent, mai mult ca oricând, pe produsele din aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare și pe profilele extrudate personalizate, în timp ce ne direcționăm majoritatea resurselor pentru a crește capacitatea facilității de reciclare din Eco-Topitorie. Între timp, am suplimentat necesarul de aluminiu cumpărând metal primar rece de pe piață și procesându-l. Toate aceste decizii și eforturi ne-au ajutat să limităm impactul imens al prețurilor la energie electrică asupra rezultatului nostru final”, a adăugat el.

Analiză de piață și operațională

Sursa citată mai arată că, în T1 2022, prețul aluminiului LME a ​​înregistrat o medie record de 3.280 USD/tonă, mai mare cu 56% decât în T1 2021, când media era de 2.096 USD/tonă. Nivelul maxim al cotațiilor LME din perioada de raportare a fost de 3.985 USD/tonă, comparativ cu un maxim de 2.261 USD/tonă în T1 2021.

Pentru a profita de condițiile favorabile ale pieței și de cererea în creștere, Grupul ALRO s-a concentrat pe creșterea producției și a vânzărilor de produse prelucrate.Ca atare, producția de plăci, pentru sectorul aero, produsele cu cea mai mare profitabilitate ale Grupului, a crescut cu 5.000 de tone față de T1 2021. Vânzările au crescut cu aproape 23% în volum în perioada raportată.

 Grupul a continuat să vândă produsele sale pe piețele tradiționale din UE. Grupul ALRO transmite că nu are o expunere față de părțile afiliate și/sau clienți sau furnizori cheie din Rusia sau din Ucraina și nu există alte sancțiuni care să afecteze afacerile Grupului.

„Creșterea veniturilor a fost, însă, contrabalansată părțial de majorarea fără precedent a prețurilor energiei, care a dus la creșterea cu 48% a costului  bunurilor vândute, în primul trimestru din 2022, față de primul trimestru din 2021și, în final, la o pierdere netă de 18 milioane lei, în primul trimestru al acestui an. Grupul a reușit să limiteze pierderea totală prin suspendarea temporară a activității în trei din cele cinci hale de electroliză și cumpărând și procesând metal primar rece de pe piață, reducând astfel consumul total de energie electrică. Mai mult, Grupul ALRO și-a continuat investițiile în creșterea capacității de reciclare din Eco-Topitorie pentru a furniza metalul necesar producției de laminate plate cu doar 5% din consumul de energie electrică în comparație cu aluminiul electrolitic”, se arată în comunicatul citat.