În ce situații este preferabil să apelezi la același specialist în medicină și de ce

Cu toții tindem către un stil de viață mai sănătos pentru a ne putea bucura de viață cât mai mult timp. Dar un stil de viață sănătos nu înseamnă numai consumarea unor alimente de calitate și un anumit nivel de activități fizice. Un stil de viață sănătos ar trebui să includă și controale medicale de specialitate și analize la intervale regulate. Și asta pentru că sunt multe probleme care pot apărea și care, depistate în timp util, pot fi rezolvate fără mari eforturi de timp sau financiare.


Cât de mult contează încrederea în medicul care îți evaluează sănătatea?

În ziua de astăzi avem la dispoziție foarte multe opțiuni în sfera serviciilor medicale. Fie că e vorba despre controale de rutină, fie că e vorba despre investigații mai amănunțite, lista de spitale și clinici de stat sau private din care ne putem alege furnizorul de servicii este foarte lungă. Cu toate acestea, e mai bine să alegem de fiecare dată alt furnizor sau e de preferat să apelăm mereu la același furnizor și același medic?

Mersul la medic nu este pentru toți dintre noi floare la ureche. Există persoane pentru care orice vizită la medic/ orice consult meidcal vine însoțită de un anumit grad de anxietate. Această problemă va fi evitată dacă mergem la același medic de fiecare dată. Și asta pentru că, în timp, se formează o relație între medic și pacient. Medicul ce ne cunoaște va ști cum să abordeze problema astfel încât să nu ne creeze o stare de disconfort. În plus, unui medic ce ne cunoaște deja nu va mai trebui să îi povestim toate lucrurile prin care am trecut, pentru că le știe. 

Cât de mult contează să mergi la același medic dentist?

Datorită tehnologiilor de înaltă calitate implementate vizitele la dentist Craiova nu mai sunt asociate cu timp mare de așteptare. Cu toate acestea, mulți dintre noi avem emoții în momentul în care ne așezăm pe scaunul de la stomatolog. E inevitabil acest lucru, chiar dacă știm că procedura pe care urmează să o facem nu este dureroasă. Aici intervine importanța calității relației cu medicul stomatolog. Dacă deja te cunoaște, medicul va ști cum să îți comunice și cum să se poarte astfel încât tu să nu simți neplăceri. În plus, față de un medic pe care îl știi deja sunt mai puține șanse să ai rețineri în a te exprima. Pentru că, să recunoaștem, sunt momente în care nu transmitem toate informațiile necesare medicului pe care îl avem în față.

Cât de mult contează ca medicul să îți cunoască istoricul medical?

Contează foarte mult ca un medic să îți cunoască istoricul medical. În primul rând este important din punct de vedere al parcursului medical pe care l-ai avut. Identificarea cauzelor anumitor probleme se poate face cu exactitate prin prisma datelor pe care medicul le are la dispoziție. Dacă mergem pentru prima dată la un medic, este posibil să omitem anumite informații care ar putea fi de ajutor, pentru simplul fapt că noi nu le considerăm relevante.

În al doilea rând, vizitele la un medic ce ne cunoaște istoricul medical durează mult mai puțin decât la un medic care nu are aceste informații. Diagnosticele pot fi puse mai repede, prin anularea sau corelarea anumitor informații din trecutul nostru. Iar o perioadă mai scurtă petrecută la medic înseamnă mai puțin stres pentru unii dintre noi. 

Gândiți-vă, spre exemplu, că vă duceți la un medic pentru prima oară și vă întreabă când ați observat anumite simptome pentru prima dată. Din ce perioadă a vieții începeți povestea?