FOTO. Primii soldaţi profesionişti din cadrul ISU Olt au depus jurământul de credinţă

Prima serie de soldaţi gradaţi profesionişti, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, a depus, astăzi, jurământul militar. Potrivit ISU Olt, cei 14 tineri devin parte din echipa pompierilor militari olteni, iar în urmăzoarea perioadă, timp de nouă săptămâni, vor încep pregătire specifică, urmând ca la final să fie repratizaţi pe autospeciale de stingere, în cadrul Detaşamentului Slatina şi Gărzii Stoeneşti.

Astăzi, la sediul ISU Olt, s-a desfăşurat ceremonialul militar și religios organizat cu ocazia depunerii jurământului militar de către cei mai tineri ostași pompieri, 14 soldați profesioniști - servanți.

La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, dar şi familiile noilor militari olteni.

„După acest moment, noii noștri colegi, vor parcurge etapa de pregătire specifică pentru stingerea incendiilor, cu durata de nouă săptămâni, iar apoi vor încadra autospecialele de stingere, din cadrul Detașamentului Slatina și Gărzii Stoenești”, a precizat Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.

Soldații profesioniști au susținut examenul la sfârșitul anului 2021, iar acesta a constat în trei probe: urcarea pe scară, deplasarea într-un subsol întunecat și parcurgerea unui traseu practic - aplicativ.

Potrivit ISU Olt, au fost scoase la concurs, pentru subunitățile de intervenție din Slatina și Stoenești, 16 posturi de soldați profesioniști și au fost depuse aproximativ 200 de dosare. Începând cu data de 26 aprilie, 14 dintre ei ( doi au deja calitatea de soldat profesionist în cadrul MAPN ) au început pregătirea generală în domeniul armei. Această etapă a presupus parcurgerea unor teme generale, legate de activitatea ISU, atribuții, tragere cu armament și pregătire fizică, iar astăzi au susținut evaluările finale. Odată cu depunerea jurământului,  ei vor semna contracte pe o perioadă de patru ani și vor începe pregătirea specifică, timp de nouă săptămâni. După cele nouă săptămâni, vor fi repartizați pe autospecialele de stingere.