Cel de al şaselea centru RetuRO de numărare și sortare, situat în comuna Almăj, județul Dolj, a fost inaugurat oficial, luni, în prezenţa ministrului mediului Mircea Fechet şi a preşedintelui RetuRo, Gemma Webb.
Centrul de la Almăj este dotat cu tehnologie de ultimă oră şi 120 de persoane vor lucra aici. Amplasat în incinta parcului industrial Global Vision, noul centru RetuRO integrează echipamente performante pentru asigurarea unui proces eficient de sortare și numărare pentru toate tipurile de ambalaje incluse în SGR. Cu o suprafață de aproximativ 6.000 de metri pătrați, centrul din județul Dolj are o capacitate anuală de numărare de aproximativ 280 de milioane de ambalaje SGR și o capacitate de sortare și procesare pe tipuri de materiale (PET, metal, sticlă) de peste 820 de milioane de ambalaje SGR.
„Este un centru strategic aici, în judeţul Dolj, pentru că
ne va da posibilitatea să ne extindem logistica de transport şi de stocare în
această parte a ţării. Acesta este cel de al şaselea centru RetuRo de numărare
şi sortare care se deschide în România. În acest an, am mai deschis centre în
Cluj, Timiş, Braşov, Otopeni şi Bacău, iar până la finalul acestui an mai avem
patru centre de deschis. Apoi vom avea capacitate integrală. Centrul din Dolj
ne dă capacitatea de a număra 280 milioane de pachete şi de a sorta şi număra
820 milioane pachete, după tipul de material. Aici, ca în celelalte facilităţi,
avem tehnologie de ultimă oră. Acum, avem o capacitate la nivel naţional de a
procesa 6,5 milioane de ambalaje. Avem acum posibilitatea a sorta tot ce vine
din piaţă. De asemenea, deschiderea acestui centru generează 120 de locuri de
muncă „verzi”, contribuind la economia locală şi la comunitatea locală. Muncim în
continuu pentru a ne îmbunătăţi şi a ne extinde infrastructura existentă. Vom
mai deschide centre regionale la Suceava, la Prahova, Oradea şi Constanţa.
Acestea se vor deschide în lunile ce urmează”, a precizat Gemma Webb.
1,3 miliarde ambalaje, colectate în opt luni
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. (www.returosgr.ro) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.