Ce să vizitezi într-o vacanță în Atena

Atena este cel mai vizitat oraș din Grecia, cu peste 6 milioane de turiști anual, aproape dublu decât Heraklion. Este un oraș încărcat de istorie, cu numeroase obiective turistice, destul de ieftin și în care se mănâncă bine. 


Orașul este cunoscut la nivel mondial în special pentru istoria bogată pe care o are. Legendele numeroase despre zeii din mitologia greacă au fost transmise din generație în generație, iar acest oraș poate fi văzut și în numeroase filme. Jack Ryan, Crimes of the Future, Tehran, Dogtooth, Jason Bourne, The Little Drummer Girl și Rise II sunt doar câteva dintre filmele care au avut scene în Atena.

Istoria acestui oraș a făcut ca anumite jocuri video să se inspire și să adauge scene în Atena, printre numele de referință fiind Tekken, Buster Bros, Golgo 13: Top Secret Episode și Time Twist. Și orașul Atena nu a fost ignorat nici de dezvoltatorii de jocuri pentru cazinouri online Netbet. Unul dintre cele mai apreciate jocuri noi ale momentului este Age of Athens, o producție dezvoltată de cei de la Gamevy. Acțiunea are pe fundal câteva dintre simbolurile orașului Atena, coloana sonoră este inspirată și ea din Grecia Antica. În plus, ca simboluri ale jocului vedem chipul zeiței Atena, Corăbii, și Porumbei ai păcii.

De ce este Atena interesantă și ce poți vizita

Muzeul Acropole 

Unul dintre cele mai importante muzee din lume, care găzduiește probabil cea mai valoroasă colecție de artă antică grecească. Totul îmbinat într-o arhitectură modernă, clădirea fiind finalizată în 2007. Este aproape de Acropole și are o suprafață de 25 de mii de metri pătrați. Dintre aceștia, 14 mii reprezintă spațiul expozițional. Ajuns aici vei putea vedea peste 4.250 de obiecte din istoria Greciei. Peste 1 milion de oameni ajung anual în acest loc.

Partenonul

Este cel mai important vestigiu de pe Acropola din Atena. Construcția sa a început în anul 447 înainte de Hristos și a fost încheiată în anul 438. Grecii consideră că aceasta este cea mai importantă clădire a țării din perioada clasică și are numeroase sculpturi interesante. Coloanele sunt încă impresionante, dar o parte din sculpturile de aici se afla la British Museum. Și în acest loc au fost filmate numeroase filme și este cel mai vizitat obiectiv turistic din Atena.

Muzeul Național de Arheologie din Atena

Este cel mai mare muzeu arheologic din Grecia, cu peste 11.000 de exponate ce sunt desfășurate pe o suprafață de 8.000 de metri pătrați. El oferă o imagine de ansamblu asupra civilizației elene de la preistorie până la perioada clasică a antichității. Este o destinație ce nu trebuie ratată în cazul în care ești pasionat de istorie.

Olympieion 

Templul i-a fost dedicat lui Zeus și era cel mai mare din Grecia Antică. Construcția sa a început în secolul al VI-lea înainte de Hristos, dar s-a finalizat abia în secolul al II-lea după Hristos, în timpul împăratului Hadrian. Și acesta conținea peste 100 de coloane uriașe, de marmură, dar în prezent doar 15 mai există. Templul era un atlar dedicat lui Zeus.

Plimbări prin cartierele Plaka și Anafiotika

Două dintre cele mai frumoase cartiere din Atena sunt Plaka și Anafiotika. Au un farmec aparte, sunt pitorești, străzile sunt înguste și aici vei găsi multe restaurante de familie în care se mănâncă bine și magazine de suveniruri. Arhitectura clădirilor iese și ea în evidentă, iar în apropiere se află și Agora și Biblioteca lui Hadrian, ce datează tocmai din secolul al II-lea. Așadar, îți poți umple o zi întreagă în această zonă.