Angajaţii TMK protestează joi, la Bucureşti

Cum mărfurile TMK sunt blocate în vămi, există riscul blocării activității. În aceste condiții, societatea mai dispune de bani pentru salariile pe luna martie și mai poate funcționa maxim zece zile, notează jurnaliştii de la caon.ro.



Motive pentru care angajații au reluat protestele la poarta societății. Pentru joi, 7 aprilie, este programat un protest de două ore la București, alături de colegii de la Slatina.

Produsele societății zac în portul Constanța, iar la Slatina nu mai e loc pentru depozitare. Asta deoarece marfa produsă la Reșița merge la Slatina. Acolo este prelucrată și… acolo rămâne, întrucât cei de la Slatina sunt blocați de deciziile ANAF. Inițial, ANAF a emis o decizie care deroga societatea de la blocarea conturilor. Pentru ca tot ANAF să emită altă decizie prin care a blocat în porturi produsele societății. Adică, în momentul de față, conturile TMK sunt deblocate doar pentru salarii. Rezultatul? Marfa care apucase să fie încărcată pe vase cu destinația SUA și Canada a fost descărcată și depozitată în port, iar Slatina are depozite de… oțel, la propriu.

Din discuțiile purtate cu prefectul Ioan Dragomir, sindicaliștii reșițeni au înțeles că cei de la ANAF așteaptă o decizie din partea Comisiei Europene. Însă, în opinia lor, soluția poate fi simplă.

„În Cehia s-a putut în două zile. La noi de ce nu s-ar putea după 30? Nouă ni s-au deblocat conturile în baza articolului 6 din Regulamentul 269, iar lor în baza articolului 4, care le dă posibilitatea să se aprovizioneze și să-și vândă marfa. La noi, din păcate, măsurile au fost luate de bancă și, ulterior, a intervenit statul. Solicităm statului român să ia măsuri de deblocare pe articolul 4 și, ulterior, emiterea unui act normativ, desigur cu informarea statelor UE, despre măsurile luate”, declară Iosif Ciuciuc, liderul Sindicatului „Vatra”.


Oamenii nu vor şomaj tehnic!

Șomajul tehnic nu este considerat o soluție, întrucât vizează societățile care au avut legături comerciale cu Rusia, Ucraina sau Belarus. TMK însă se aprovizionează din România și din țările UE și-și desface produsele spre țări UE, SUA și Canada. Totodată, angajații TMK vor să-și câștige salariile muncind, deoarece în țară sunt destui oameni care au nevoie de ajutoare sociale, către care acestea să fie dirijate.

În privința protestului anunțat pentru joi la București, aprobarea este doar pentru două ore, întrucât acțiunea TMK încă se află sub incidența legilor aprobare în timpul pandemiei Covid. Iosif Ciuciuc îndeamnă oțelarii la unitatea și implicarea de care atârnă viitorul societății. „Încă ne desfășurăm activitatea dar se poate întâmpla ca, într-o zi, cineva să ne spună că activitatea este blocată”, s-a adresat liderul sindical oamenilor adunați la poarta societății.

Duminică după amiază, într-o discuție cu ministrul Muncii, Marius Budăi, liderul Cartel Alfa Caraș-Severin, Marian Apostol, își exprima temerea că societatea s-ar putea închide dacă nu se va lua o decizie de la București. Budăi întreba cu seninătate cine i-a spus asta lui Apostol.

„Nu e nevoie s-o spună cineva, pentru că așa se va întâmpla dacă nu se ia o decizie. Trebuie să arătăm că, la nevoie, suntem dispuși să luptăm pentru locurile noastre de muncă. Să nu dăm semnale că ne-am mulțumi cu șomajul tehnic. Cred că lucrurile se vor rezolva pentru că nimeni nu poate vrea închiderea a 2.500 de locuri de muncă dacă acest lucru nu este absolut necesar”, s-a adresat Apostol angajaților TMK.

TMK Artrom are conturile blocate ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei şi oamenilor de afaceri apropiaţi Kremlinului. Printre aceştia se numără patronul TMK, Dimitri Aleksandrovici Pumpianski, care între timp ar fi cedat acţiunile. Singurele plăţi deblocate au fost salariile către angajaţi.