Al doilea caz de botulism în Olt. Un slătinean, de 68 de ani, se află în stare gravă în spital

Direcţia de Sănătate Publică Olt raportează un al doilea caz, în ultimele luni, de botulism. Un bărbat, în vârstă de 68 de ani, se află în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, în urma infecţiei cu toxina botulinică. Autorităţile sanitare nu au putut determina alimentul din cauza căruia s-a infectat, nemaiexistând probe, însă cu o zi înainte de a se prezenta la spital pacientul a consumat brânză, ou fiert, carne de porc, macrou prăjit şi piept de pui.

Bărbatul, în vârstă de 68 de ani, s-a prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina pe data de 7 noiembrie, fiind internat pe secţia de Neurologie, cu diagnosticul tetrapareză în observaţie etiologică.

O zi mai târziu, starea bărbatului s-a înrăutăţit, fiind transferat în Secţia de Terapie Intensivă, cu insuficienţă respiratorie acută, fiind intubat. După ventilaţie, bărbatul a ieşit din comă, însă starea sa este în continuare alterată.

În cele din urmă, bărbatul a fost suspectat de botulism, proba fiindu-i recoltată pe 13 noiembrie.

„Din informaţiile preliminare obţinute de la aparţinători (soţie): în meniul consumat în data de 06.11.2022 era cuprins şi branză, ou fiert, carne de porc, mămăligă cu peşte macrou prăjit în ulei, piept de pasăre (cocoş). După momentul suspectării  pentru botulism, se stabileşte recoltarea serului (proba biologică de la pacient), în vederea determinarii toxinei botulinice la Institutul Cantacuzino Bucureşti, probă trimisă  la I.C. în dimineaţa zilei de 13.11.2022). În dimineaţa zilei de 14.11.2022 Institutul Cantacuzino Bucureşti a emis Buletinul de Analiză, cu rezultatul pozitiv pentru toxina botulinică în ser”, transmite DSP Olt.

DSP Olt menţionează că nu se pot recolta probe de alimente, având în vedere momentul consumului (06.11.2022) si data emiterii suspiciunii (12.11.2022), precum si lipsa din gospodarie a alimentelor consumate (nu sunt identificate documente de achiziţie a produselor).