Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Duminică, 28 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Societate » 19 mai 2017, ora: 12:36
facebook twitter Feed rss
 

La primele suspiciuni, fermierii olteni trebuie să notifice de urgenţă medicii veterinari

La primele suspiciuni, fermierii olteni trebuie să notifice de urgenţă medicii veterinari

Vremea se încălzeşte treptat, iar apariţia insectelor determină autorităţile să ia o serie de măsuri pentru ca dermatoza nodulară virală la bovine să nu afecteze fermele din judeţ, mai ales că au fost confirmate cazuri în ţări vecine. DSVSA Olt este în alertă şi le recomandă fermierilor olteni să anunţe medicii veterinari la primele suspiciuni, boala fiind extrem de contagioasă.

de Florentina Ştefan Ciobanu
florentina.stefan@gazetanoua.ro

Boala se exprimă prin febră şi dermatita nodulară generalizată, nodulii fiind observaţi pe corp, inclusiv pe bot, nări, cap, gât, spate, scrot, uger, coadă, ploape şi la nivelul mucoasei nazale şi bucale. Nodulii pot prezenta scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat. Pentru că boala este dificil şi costisitor de eradicat, autorităţile încearcă să prevină apariţia unor focare la nivelul judeţului

.
Astfel, reprezentanţii DSVSA Olt au făcut o serie de recomandări fermierilor, dar şi medicilor veterinari. Crescătorii de animale trebuie să notifice urgent medicul veterinar despre orice modificare a stării de sănătate a animalelor, a tuturor cazurilor de mortalitate sau tăiere de urgenţă.


Până la sosirea personalului sanitar-veterinar, fermierul trebuie să izoleze animalul bolnav. Oltenii trebuie să evite achiziţionarea de animale din târguri neautorizate sanitar veterinar, fără documente sanitare veterinare, iar mişcarea între judeţe se face doar cu avizul DSVSA Olt.


Directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, a mai făcut şi alte recomandări fermierilor olteni, respectarea lor putând duce la păstrarea exploataţiilor neatinse de această boală.


„Bovinele nou-achiziţionare trebuie să fie introduse în efectivele constituite în turme şi cirezi după cel puţin 15 zile, în această perioadă fiind izolate într-o exploataţie proprie. Totodată, fermierii trebuie să înceapă realizarea dezinsecţiilor periodice în adăposturi şi pe corpul animalelor cu substanţe recomandate de medicul veterinar, cu scopul protecţiei faţă de insectele hematoface care pot transmite această boală şi nu numai. Şi boala limbii albastre este transmisă tot de insecte”, a spus Bolborea.

 
Alte articole din Societate:
449 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Florentina Ştefan Ciobanu

La finalul lunii aprilie, am participat la o conferinţă prin care DGASPC Olt anunţa finalizarea proiectului prin Mecanismul Financiar Norvegian prin intermediul căruia a fost înfiinţat Centrul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie din judeţul Olt. Au fost prezentate statistici, filmuleţe şi ma ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Elena Nagy a închis poarta pentru CSM Slatina. Procentaj excelent, 169 de mingi apărate
Peste zece posturi de medic, disponibile la Spitalul Corabia
FOTO. Primarul din Giuvărăşti, cu roşiile şi problemele legumicultorilor în Parlament. Deputatul Stănescu: „Asocierea în cooperative este singura variantă”
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API