Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Duminică, 28 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Învăţământ » 12 mai 2017, ora: 13:38
facebook twitter Feed rss
 

Durău, Alro Slatina: „Riscul ca România să se deprofesionalizeze este foarte mare”

Durău, Alro Slatina: „Riscul ca România să se deprofesionalizeze este foarte mare”

Directorul de Resurse Umane al Alro Slatina, Nicu Durău, a declarat că în fiecare an sunt din ce în ce mai puţini absolvenţi de învăţământ profesional şi tehnic, existând un real pericol ca România să se deprofesionalizeze.

de Ionuţ Jifcu
ionut.jifcu@gazetanoua.ro

Durău a declarat că România este în urmă în ceea ce priveşte structura de ocupaţii şi meserii, în comparaţie cu ce se întâmplă la nivel internaţional.

„Este o problemă la nivel naţional. Ştiţi bine că structura de ocupaţii, de meserii, de specialităţi, la nivel economic, se schimbă. Odată cu apariţia multinaţionalelor, avem o serie întreagă de noi job-uri, care nu se regăsesc în COR. Dacă o să primiţi cărţi de vizită de pe la multinaţionale, o să vedeţi că n-are nicio legătură cu meseriile de acolo. Nici nu ştii cum să traduci, spre exemplu, «key acount manager», dacă nu ştii cu ce se ocupă. Suntem puţin în urmă, din punctul acesta de vedere, n-aş da vina pe cineva anume, ci mai degrabă pe colaborarea şi pe comunicare dintre mediul de afaceri şi legiuitor sau organismele statului, care ar trebui să fie mai strânsă şi să lucrăm puţin mai dinamic pentru a updata şi a actualiza aceste standarde ocupaţionale”, a afirmat Durău.

Reprezentantul Alro Slatina a mai spus că dezvoltarea economică a ţării este pusă în pericol de faptul că sunt din ce în ce mai puţini absolvenţi de învăţământ profesional şi tehnic.

„Pe de altă parte, riscul ca România să se deprofesionalizeze este foarte mare. Sunt din ce în ce mai puţini absolvenţi de învăţământ tehnic şi de şcoli profesionale, iar în anii viitori, mai ales din cauza sporului demografic foarte scăzut, ne vom confrunta cu mari probleme, în acest sens. Însăşi dezvoltarea economică a ţării va fi pusă în mare pericol pentru că nu vom mai avea forţă de muncă calificată, nu vom mai avea acea rezervă de oameni. Gândiţi-vă că, în momentul de faţă, majoritatea cuplurilor au un singur copil şi acela poate că e făcut după 30 de ani şi lucrurile astea se vor vedea mai târziu, din păcate. Poate că lucrurile se vor bascula, însă va trebui ceva timp. Dacă mai luăm în calcul şi migraţia, atunci tabloul pare sumbru”,
a mai spus Nicu Durău.

O clasă de învăţământ dual cu 20 de locuri, în specializarea Mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, va funcţiona în anul şcolar 2017-2018, la Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina, la solicitarea şi cu sprijinul SC Alro SA, care le va plăti elevilor o bursă lunară de 200 lei.


„Eu cred că noi am făcut un pas corect şi important să încercăm să ne asigurăm din timp forţa de muncă, măcar pentru înlocuirea personalului care iese la pensie. Alro are o vârstă medie de 46-47 de ani. Dacă mai luăm în calcul şi aplicarea noii legislaţii, dacă se va concretiza, cu reducerea vârstei de pensionare cu doi ani, pentru slătineni, asta înseamnă că riscul de pierderi naturale a personalului va fi şi mai mare. Atunci trebuie să ne asigurăm înlocuitori”,
a mai explicat Durău.

 
Alte articole din Învăţământ:
1015 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Florentina Ştefan Ciobanu

La finalul lunii aprilie, am participat la o conferinţă prin care DGASPC Olt anunţa finalizarea proiectului prin Mecanismul Financiar Norvegian prin intermediul căruia a fost înfiinţat Centrul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie din judeţul Olt. Au fost prezentate statistici, filmuleţe şi ma ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Elena Nagy a închis poarta pentru CSM Slatina. Procentaj excelent, 169 de mingi apărate
Peste zece posturi de medic, disponibile la Spitalul Corabia
FOTO. Primarul din Giuvărăşti, cu roşiile şi problemele legumicultorilor în Parlament. Deputatul Stănescu: „Asocierea în cooperative este singura variantă”
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API