Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Duminică, 28 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Administraţie » 11 mai 2017, ora: 14:27
facebook twitter Feed rss
 

FOTO. Peste 150 de fermieri din Mogoşeşti - Scorniceşti, blocaţi cu cerealele în câmp din cauza unui pod nereparat de zeci de ani de primărie

Acest articol conţine 4 poze
FOTO. Peste 150 de fermieri din Mogoşeşti - Scorniceşti, blocaţi cu cerealele în câmp din cauza unui pod nereparat de zeci de ani de primărie

Peste 150 de fermieri din judeţul Olt, localitatea Mogoşeşti-Scorniceşti, riscă să rămână cu culturile de cereale în câmp, după ce autorităţile amână de zeci de ani repararea unui pod peste un pârâu. Din cauza valurilor de inundaţii din ultimii ani, podul se află într-o stare deplorabilă, iar utilajele agricole nu mai pot să treacă pe acolo. Soluţia de moment găsită de primărie este să amplaseze un indicator cu restricţionarea circulaţiei rutiere a vehiculelor mai grele de zece tone.

de Ionuţ Jifcu
ionut.jifcu@gazetanoua.ro

Nicolae Duminiceanu, agricultor din localitatea Mogoşeşti, parte a oraşului Scorniceşti, este disperat că nu-şi mai poate aduce din câmp sute de tone de cereale pe care trebuie să le recolteze, în mai puţin de două luni. Podul peste pârâul Plăpiţa, singura cale de acces către terenurile agricole, este într-o avansată stare de degradare, fiind afectat mai ales de valurile de inundaţii, dar şi de eroziunea timpului, fiind construit în anii ’60. Utilajele care ar trebui să recolteze cerealele cântăresc, în medie, 30 de tone, iar fermierii nu pot trece podul cu ele pentru a ajunge în câmp. Podul este prea şubred şi pentru a ţine greutatea unui tractor, iar cei care se încumetă să-l traverseze cu autoturismul trebui să fie cu băgare de seamă pentru a nu rămâne blocaţi în unul dintre cele două cratere apărute la unul dintre capete.

Duminiceanu povesteşte că, încă din anul 2014, face notificări peste notificări către Primăria Scorniceşti pentru a repara podul, pe când stadiul de degradare nu era atât de pronunţat. De atunci, autorităţile sunt lipsite de reacţie.

„Podul este construit în anul 1963, după Colectivizare, pe aici trecând atelaje din acea vreme - căruţe trase de boi. În 2014, când au fost nişte inundaţii de proporţii istorice, viitura care a venit a afectat postamentul din beton pe care este amplasat podul. Am făcut sesizare la Primăria Scorniceşti, încă de atunci. I-am notificat, iar imediat după inundaţii a venit o comisie care a constatat deteriorarea podului. În 2016, am făcut o nouă notificare pentru că podul se deteriorase din nou. Am cerut să găsească o soluţie pentru a putea să ies cu utilajele pentru a recolta producţia agricolă. Nu s-a întreprins nimic. Îmi spun că nu sunt fonduri, dar eu sunt şi consilier local şi stăpânesc bine informaţiile privind încasările la buget şi unde se duc banii”, explică agricultorul.

Ca Nicolae Duminiceanu sunt şi alţi peste 150 de agricultori din zonă, care nu pot ajunge să-şi recolteze culturile agricole sau să-şi muncească terenul.

„Nu sunt numai eu afectat. Aceasta este o stradă publică, Doctor Voiculescu, şi reprezintă drumul de acces al consătenilor către câmpurile agricole din zonă. Nu există altă cale de acces. Peste ceva timp va începe campania agricolă şi peste acest pod trebuie să treacă 500 de tone de orz, 1.400 de tone de grâu, 700 - 800 de tone de rapiţă. Apoi, urmează campania de toamnă”, mai spune omul.

Potrivit lui Duminiceanu, soluţia găsită recent de administraţia locală pentru rezolvarea problemei agricultorilor din zona Mogoşeşti este una batjocoritoare. Primăria vrea să monteze un indicator cu restricţionarea circulaţiei rutiere a vehiculelor mai grele de zece tone.

„Am fost şi recent la primărie şi mi s-a spus că se va pune un semn pentru restricţionarea circulaţiei rutiere a vehiculelor mai grele de zece tone. Este o bătaie de joc”,
a conchis Nicolae Duminiceanu.

Un alt fermier din zonă, Nicolae Vişan, subliniază, la rândul său, că podul peste Plăpiţa reprezintă singura cale de acces către aceste terenuri.

„Pe aici se face accesul la câmp, la terenurile agricole. Acest pod şi drumul sunt publice, iar dacă nu mai ai pe unde să treci, pe toată platforma Plapcea nu se mai poate interveni cu utilaje agricole pentru a se pregăti terenurile agricole sau a se recolta culturile. Peste 150 de agricultori sunt afectaţi de faptul că acest pod este în această stare, pentru că alt loc de trecere nu mai este. Am încercat să contactăm autorităţile şi ni s-a spus că a rămas în aşteptare, că se va lua o măsură. Până la ora actuală nu s-a luat niciun fel de măsură”, arată el.

Fermierul spune că se vede nevoit să-şi abandoneze culturile agricole în câmp.

„Avem grâu, avem culturi agricole şi acolo vor rămâne, în câmp. Ce pot să fac? Să mă duc cu secera, ca pe vremuri. N-am cum să recoltez, n-am cum să lucrez. Aceasta este situaţia, dacă nu se vrea a se interveni în ajutorul oamenilor care plătesc taxe şi impozite”,
a mai spus Vişan.

Primarul oraşului Scorniceşti, Ion Prioteasa, confirmă cele spuse de fermieri arătând însă că nu există bani la bugetul local pentru această investiţie. Edilul mai spune că administraţia locală va restricţiona accesul utilajelor grele pe pod, chiar dacă această decizie ar echivala cu blocarea accesului fermierilor la terenurile agricole.

„Oamenii pot să treacă, dar nu pot trece utilajele grele, pentru că este un pod vechi. Eu am făcut demersuri, de anul trecut, dar dacă ei trec cu maşini de 40 de tone - 60 de tone, eu ce să le fac? O să le pun un indicator să nu mai treacă cu maşini de tonaj. Eu am prins în buget, anul acesta, proiectarea lui, dar nu am bani pentru execuţie pentru că trebuie făcut unul cu deschidere mare. Am luat aprobare de la Apele Române, iar acum urmează să fac proiectul. Vom continua demersurile, dar sunt proiecte multe şi de o importanţă mai mare”,
a declarat primarul.

 
Alte articole din Administraţie:
1158 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Florentina Ştefan Ciobanu

La finalul lunii aprilie, am participat la o conferinţă prin care DGASPC Olt anunţa finalizarea proiectului prin Mecanismul Financiar Norvegian prin intermediul căruia a fost înfiinţat Centrul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie din judeţul Olt. Au fost prezentate statistici, filmuleţe şi ma ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Elena Nagy a închis poarta pentru CSM Slatina. Procentaj excelent, 169 de mingi apărate
Peste zece posturi de medic, disponibile la Spitalul Corabia
FOTO. Primarul din Giuvărăşti, cu roşiile şi problemele legumicultorilor în Parlament. Deputatul Stănescu: „Asocierea în cooperative este singura variantă”
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API