Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Miercuri, 24 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Comunitate » 16 martie 2017, ora: 15:46
facebook twitter Feed rss
 

Tranzacţiile între aparţinători şi donatori, interzise în Centrul de Transfuzii Slatina. „ Nu există o condiţionare a actului medical, pentru că pacientul nu are donatori”

Tranzacţiile între aparţinători şi donatori, interzise în Centrul de Transfuzii Slatina. „ Nu există o condiţionare a actului medical, pentru că pacientul nu are donatori”

În contextul scandalului de la Craiova, şefa Centrului de Transfuzii Sanguine Slatina, medicul Ramona Lesnic, a făcut precizări foarte exacte. Aceasta spune că tranzacţiile între aparţinători şi donatori, mai ales în Centrul de Transfuzii de la Slatina, sunt interzise. Mai mult de atât, medicii nu pot condiţiona efectuarea intervenţiilor chirurgicale cu donarea de sânge.

de Florentina Ştefan Ciobanu
florentina.stefan@gazetanoua.ro

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii Sanguine Slatina îi sfătuiesc pe aparţinătorii pacienţilor ce au nevoie de intervenţii chirurgicale sau de alte proceduri medicale să doneze sânge şi nu să recruteze donatori. Chiar şi medicii din spitalul slătinean încearcă să convingă familiile bolnavilor să meargă să doneze sânge, gest ce poate salva viaţa unui om.

Şefa Centrului de Transfuzii Sanguine Slatina, medicul Ramona Lesnic, a declarat că este ilegal ca aparţinătorii să le ofere donatorilor sume de bani, încercând astfel să-i convingă să doneze pentru bolnavul lor.

Chiar în sala de aşteptare a Centrului de la Slatina există un afiş prin care se face precizarea că este „interzisă oferirea oricăror tipuri de recompensă de la pacienţi sau rude ale acestora către donatori”.

„Trebuie respectată confidenţialitatea donatorului şi este ilegal să promiţi avantaje materiale unor oameni pe care nu îi cunoşti ca să doneze sânge pentru familia ta. Nouă ne scade numărul donatorilor, dacă persoanele sunt recrutate din sala de aşteptare a Centrului. Este interzis să se ofere bani, este imoral să faci acest lucru”,
a spus Ramona Lesnic.

Directorul Centrului de Transfuzii din Slatina a precizat că, nu de puţine ori, personalul a surprins discuţii între aparţinători şi donatori.

„Au fost sesizate discuţii între aparţinători şi cei care erau în sala de aşteptare. În Centrul de Transfuzii este interzis să se facă astfel de tranzacţii. Acest fenomen trebuie să fie combătut, pentru că scade numărul de donatori. Donatorul primeşte o adeverinţă prin care se certifică că a donat sânge în ziua respectivă, pentru o persoană. Dacă pacientul nu are donatori, tot va primi sânge. Nu există o condiţionare a actului medical, pentru că pacientul nu are donator. Centrul Slatina dă sânge inclusiv pacienţilor pentru care nu se prezintă niciun donator. Dacă în familie sunt persoane care doresc să doneze, dar sunt în pragul disperării, sunt agitate, hipertensive şi nu îndeplinesc condiţiile, aparţinătorul lor va primi sânge. Noi îi eliberăm o adeverinţă de intenţie de donare, cu rugămintea ca acesta să vină să doneze după ce se linişteşte”, a adăugat Ramona Lesnic.  
 

 
Alte articole din Comunitate:
423 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Florentina Ştefan Ciobanu

Comunitatea persoanelor gay a organizat, la finalul săptămânii trecute, un protest în Capitală. Manifestaţia vine în contextul în care se încearcă redefinirea familiei în Constituţie şi excluderea socială a familiilor diverse care trăiesc în ţară. Zeci de aşa zişi specialişti au ieşit în faţă, precizând că leg ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti
UPDATE. Primarul din Perieţi, cercetat sub control judiciar
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API