Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Joi, 30 martie 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Unimineral Agregate Noua
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Social » 16 martie 2017, ora: 14:15
facebook twitter Feed rss
 

Aproape 3.000 de olteni au de recuperat miliarde de lei de la stat

Aproape 3.000 de olteni au de recuperat miliarde de lei de la stat

Paradoxal, însă în visteria Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt zac sute de mii de lei, bani neridicaţi de beneficiari. Este vorba de mii de alocaţii de stat pentru copii, ajutoare sociale, alocaţii de susţinere a familiei, dar şi alte stimulente care aşteaptă să fie ridicate de beneficiari.

de Ilie Bîzoi
redactia@gazetanoua.ro

Prestaţii sociale neridicate, în valoare de aproximativ 5,3 miliarde de lei vechi
Principala cauză pentru care nu au fost ridicate sumele respective este lipsa beneficiarilor de la domiciliu. În această situaţie sunt, în prezent, aproximativ 2.800 de locuitori ai judeţului. Unii dintre ei au uitat că au de luat bani, iar alţii sunt plecaţi în străinătate sau au decedat, între timp. Cele mai multe mandate neachitate provin de la alocaţia de stat, venitul minim garantat şi alocaţia de susţinere a familiei.

La începutul acestui an, cei peste trei mii de beneficiari de prestaţii sociale aveau de ridicat în total suma de aproximativ 5,3 miliarde de lei vechi. Astfel, 1.829 de beneficiari de alocaţii de stat au de ridicat din contul AJPIS nu mai puţin de 328.771 lei. Pe locul secund în clasamentul prestaţiilor sociale care nu au fost ridicate sunt ajutoarele sociale sau venitul minim garantat, unde 585 de olteni au de recuperat 131.574 lei. Alţi 347 de beneficiari de alocaţiile de susţinere a familiei nu şi-au încasat prestaţiile, suma acumulată ridicându-se la 41.943 de lei.

De asemenea, alţi 14 olteni nu şi-au ridicat indemnizaţiile de creşterea copilului de luni bune, suma aflată în casieria AJPIS fiind de 10.117 lei, alţi trei au de ridicat stimulentul de inserţie, în sumă totală de 1.500 lei, alţii patru au de luat bani reprezentând indemnizaţiile de hrană pentru copii cu HIV/SIDA, suma totală fiind de 4.047, alţi doi olteni nu şi-au ridicat indemnizaţiile pentru persoane cu handicap, în timp ce patru olteni care au solicitat ajutoare de urgenţă nu şi-au ridicat banii, valoarea acestora fiind de de 5.625 de lei.

„În total sunt 2.798 de beneficiari de prestaţii sociale care au de ridicat nu mai puţin de 527.763 de lei”,
a precizat Ileana Ghiţă directorul executiv al AJPIS Olt.

Localităţile de unde provin cei mai mulţi „creditori” sunt: la alocaţii de susţinere a familiei: Corabia, Slatina, Caracal, Stoeneşti şi Dobrosloveni; venit minim garantat: Caracal, Corabia, Schitu, Vlădila şi Orlea, alocaţie de stat: Slatina, Corabia, Caracal, Balş şi Iancu Jianu.

Cum legea prevede ca aceste sume să fie acordate doar persoanelor care beneficiază de aceste drepturi, plăţile nu se pot efectua. La trei mandate returnate se sistează plata prestaţiilor, iar banii sunt vărsaţi într-un cont special.

„După trei mandate neachitate consecutiv, instituţia noastră procedează la sistarea de la plată”, a adăugat Ghiţă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, beneficiarii pot să-şi ceară drepturile într-o perioadă de cel mult trei ani. Pentru a putea ridica sumele restante, toţi cei în cauză trebuie să completeze o cerere prin care să solicite dreptul respectiv. Dacă în cei trei ani beneficiarii nu şi-au ridicat drepturile cuvenite se procedează la prescripţia acestora.

 
Alte articole din Social:
273 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Ionuţ Jifcu

Deci nu este bine nici că va fi retrasă ordonanța, din ce văd pe la TV și pe site-urile de socializare? Eu zic că cel mai bine e să revină Guvernul Cioloș pentru că parcă despre asta au fost protestele astea, până la urmă... Eu nu cred că mai trăim în democrație, dacă votul unor milioane de oameni e răsturnat de câteva ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Maidanezii din Caracal, capturaţi de o firmă din Bucureşti. Municipalitatea construieşte un adăpost în localitate
Căminele de bătrâni din Olt funcţionează aproape la capacitate maximă
Pescarul căutat de scafandri în Barajul Ipoteşti, fostul candidat PNL la primăria din comună
FOTO. Pescar căutat în barajul de pe Olt de la Ipoteşti, după ce a dispărut din barcă noaptea trecută (UPDATE)
Arest preventiv pentru bărbatul din Izvoarele, care și-a omorât consăteanul
Ion Pârvulescu: „Am fost unul dintre cei mai cinstiţi hoţi din fotbal“
Cererile pentru tichetele sociale de Paște, în analiză, după ce de Crăciun unii beneficiari au depus mai multe solicitări

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API