Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Miercuri, 24 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Cultură » 15 martie 2017, ora: 14:01
facebook twitter Feed rss
 

Expoziţie de obiecte tradiţionale olteneşti, la Bobiceşti

Expoziţie de obiecte tradiţionale olteneşti, la Bobiceşti

Muzeul Judeţean Olt, în parteneriat cu Centrul de Echitație „Epona Horse Land” organizează sâmbătă, 18 martie, cu începere de la ora 12.00, în comuna Bobiceşti, expoziţia de bucătărie tradiţională „Din bucătăria bunicii”.

de Ilie Bîzoi
redactia@gazetanoua.ro

În cadrul acestei expoziţii vor fi prezentate obiecte care se regăseau odinioară într-o bucătărie tradiţională - vatra cu ţestul de pământ, piua pentru sare, putineiul pentru bătut laptele, tâlvul pentru scos vin sau găvanul pentru pisat usturoi. Pe lângă expoziţia de obiecte, vor avea loc demonstraţii practice și un concurs de gastronomie tradiţională oltenească. 

„Gătitul este un act ce poate părea banal, dar această necunoaştere poate fi risipită de îndată ce încercăm să pătrundem în seva acestui ritual familiar, cu origini ancestrale ce dovedesc legătura implicită dintre spiritualitate, bucatele gătite şi gesturile săvârşite pentru pregătirea hranei”, a precizat Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt.

Totodată, publicul vizitator va avea ocazia să petreacă momente speciale alături de caii Centrului de Echitație „Epona Horse Land”.

„În cultura noastră tradiţională, calul este prezent nu numai în sărbătorile și obiceiurile din ciclul calendaristic, ci și în cele care vizează viaţa omului (naşterea, căsătoria şi înmormântarea). Despre semnificaţiile apotropaice şi puterile magice ale acestui animal prezent în viaţa ţăranului român puteţi afla fiind alături de noi, la acest eveniment inedit”,
a concluzionat Guţică.

 
Alte articole din Cultură:
543 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Florentina Ştefan Ciobanu

Comunitatea persoanelor gay a organizat, la finalul săptămânii trecute, un protest în Capitală. Manifestaţia vine în contextul în care se încearcă redefinirea familiei în Constituţie şi excluderea socială a familiilor diverse care trăiesc în ţară. Zeci de aşa zişi specialişti au ieşit în faţă, precizând că leg ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti
UPDATE. Primarul din Perieţi, cercetat sub control judiciar
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API